Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/tio-uco-tinto-de-toro-garnacha/a5086
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-695

    Tío Uco - Tinto de Toro & Garnacha

    Type of wine
    type of wineRood
    Country
    Grape variety
    Grenache Noir
    Tempranillo
    Region
    Ageing
    Eikenhouten vat 1000L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, schilweking, persen, vergisting op eikenhout met het natuurlijke gist

    Tinta de Toro (Tempranillo) 90% & Garnacha 10% | Toro | 3 percelen | bodems met zandsteen | 750 meter hoogte | whole bunch | 5 maanden gerijpt in hout van 1000, 1200 en 3500 liter | fruit gedomineerd | donker | open | zacht

    Alvar de Dios

    Het pad van Alvar de Dios loopt via de familie wijngaarden Toro naar een paar rebellen in Gredos en nu weer helemaal terug in Toro. Alvar sluit zich aan bij Dani en Fer van Commando G (Dani Landi & Marañones. Aan de hand van deze twee Grenache grootheden in Gredos leert Alvar precies wat je nodig hebt om briljante artisanale wijnen te maken mediterrane druivenrassen van oude vergeten wijngaarden. Vanaf 2008 begint hij met het kopen van wijngaarden rondom zijn geboortedorp El Pego in Toro. Alvar start in dit perceel met de rode wijn 'Aciano', een tribute aan zijn opa!  Met het ontstaan van de DO Arribes del Duero in 2007 gaat Alvar op zoek in deze steile vallei met granieten terroirs naar bijzondere percelen. Hier komen inmiddels de wijnen Vagüera, Camino de los Arrieros en Yavallo vandaan Tio Uco maakt hij van drie biologische percelen in het noorden van Toro.

    Qua fermentatie verloochent Alvar zijn connectie met Gredos niet! Het rood is puur, verkwikkend, elegant, vol en met een fijne zachte finale! De wijnen van Tempranillo zijn voller natuurlijk qua profiel. Het wit is is zeldzaam en eigenwijs (denk aan Fontanasanta) en spannend! We zijn zeer enthousiast over de wijnen van Alvar.

    Review

    The entry level is already the 2020 Tío Uco, a young red produced with purchased grapes in the Toro appellation where the soils are mostly sand and sandstone based at an average of 750 meters above sea level. It is approximately 90% Tinta de Toro and 10% Garnacha. It fermented with indigenous yeasts and matured in used 3,500-, 1,200- and 1,000-liter oak foudres for five months. 2020 was a rainy and cold year with high yields. As I see in many other quality producers, he had to abandon the Toro appellation of origin due to bureaucratic problems. 2018 follows the line of the 2016, perhaps with better balance and with more Toro typicity (in the best sense possible) than the majority of wines from the appellation. It's juicy, velvety and round, open and fruit-driven, tasty and with very fine tannins, which make it very easy to drink. Instant pleasure. 12,000 bottles produced. It was bottled in March 2021. 91/100 Luis Gutiérrez

    Alvar de Dios works in Toro and Arribes de Duero, where he produced 54,000 bottles of very personal and characterful wines in 2018, a high-yielding vintage despite the hailstorm in late June in the village of El Pego in Toro (where he's from), where he lost around 60% of the crop. 2018 is a cool vintage with great aging potential. His background is at Marañones in Gredos, where he works with Fernando García from Comando G, if you want to understand his influences and style.