Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/tio-uco-tinto-de-toro-garnacha/a5086
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-695

    Tío Uco - Tinto de Toro & Garnacha

    Type of wine
    type of wineRood
    Country
    Grape variety
    Grenache Noir
    Tempranillo
    Region
    Ageing
    Eikenhouten vat 1000L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, schilweking, persen, vergisting op eikenhout met het natuurlijke gist

    Tinta de Toro (Tempranillo) 90% & Garnacha 10% | Toro | 3 percelen | bodems met zandsteen | 750 meter hoogte | whole bunch | 5 maanden gerijpt in hout van 1000, 1200 en 3500 liter | fruit gedomineerd | donker | open | zacht

    Alvar de Dios

    Het pad van Alvar de Dios loopt via de familiewijngaarden in Toro naar een paar rebellen in Gredos en nu weer helemaal terug naar Toro. Alvar sluit zich aan bij Dani en Fer van Commando G (Dani Landi). Aan de hand van deze twee Grenache grootheden in Gredos leert Alvar precies wat je nodig hebt om briljante artisanale wijnen te maken met mediterrane druivenrassen van oude vergeten wijngaarden. Vanaf 2008 begint hij met het kopen van wijngaarden rondom zijn geboortedorp El Pego in Toro. Alvar start in dit perceel met de rode wijn 'Aciano', een tribute aan zijn opa! Met het ontstaan van de DO Arribes del Duero in 2007 gaat Alvar op zoek in deze steile vallei met granieten terroirs naar bijzondere percelen. Hier komen inmiddels de wijnen Vagüera, Camino de los Arrieros en Yavallo vandaan. Tio Uco maakt hij van drie biologische percelen in het noorden van Toro.

    Qua fermentatie verloochent Alvar zijn connectie met Gredos niet! Het rood is puur, verkwikkend, elegant, vol en met een fijne zachte finale! De wijnen van Tempranillo zijn voller, natuurlijk qua profiel. Het wit is zeldzaam, eigenwijs (denk aan Fontanasanta) en spannend! We zijn zeer enthousiast over de wijnen van Alvar.

    Review

    The wines from Toro are remarkably darker than the ones from Arribes, and the 2021 Tío Uco, a blend of 90% Tinta de Toro and 10% Garnacha, is even darker than the 2019 Aciano, the other red from Toro. It's juicy, tasty, ripe and fruit-driven, with the bright aromatics from the carbonic maceration (it fermented with 100% full clusters), 14.5% alcohol, a velvety texture, fine and round tannins and mellow acidity. This matured in foudre and barrique for four months, but there's no trace of oak. 20,000 bottles produced.

    Alvar de Dios produces wines in Toro and Arribes (del Duero) from 11 hectares of vineyards in the villages of El Pego, El Maderal and Villadepera. He now produces 50,000 bottles.