Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/treinta-y-dos-pinot-noir/a4912
Zoeken
min. order 75,-
v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
binnen 5 werkdagen geleverd
Code SWAT-854

Treinta y Dos - Pinot Noir

Type of wine
type of wineRood
Producer
Grape variety
Pinot Noir
Ageing
Een deel rijpt op een tank van staal/beton, een deel rijpt op eikenhouten vaten
Vintage
Vinification
Vergisting van de hele trossen met een deel van de steeltjes in een grote eikenhout vat met regelmatig pigéage zonder het kneuzen van de druiven met het natuurlijke gist, persen
Niet beschikbaar

Pinot Noir | single vineyard | 1932 geplant | klei, zand en kiezels | gisting in open cementen tank | whole cluster | 19 maanden rijping in 45% beton en 55% gebruikt frans hout (2,3 en 4 jaar oud) | veel structuur | donkere kersen | kan lang rijpen

Chacra

Bodegas Chacra is in 2004 gestart door Piero Incisa della Rocchetta, hij is kleinzoon van Marchese Mario Incisa della Rochetta en onderdeel van de familie die in Bolgheri Tenuta San Guido (Sassicaia) bezit. Hij kocht als start een verlaten wijngaard met Pinot Noir die geplant is in 1932 in de Río Negre vallei in het noorden van Patagonië. Het is redelijk onherbergzaam en Neuquén, de stad die het meest in de buurt ligt is een uur rijden.

Het klimaat in Patagonië is een continentaal, warm klimaat met weinig regen en veel wind uit de Andes. Je hebt hier dus op natuurlijke wijze geen last van ziektes zoals meeldauw en andere problemen die met vocht te maken hebben. 

Pinot Noir is niet het eerste druivenras waar je aan denkt bij Argentinië, maar hier in Patagonië is de traditie van Pinot Noir oud. In 1964 stonden er 2400 ha aangeplant in de Rio Negro Vallei. Dit werd vooral voor mousserende wijnen gebruikt. Deze vraag aan Pinot Noir ging snel achteruit en in 1990 stond er nog maar 232 ha. Ondertussen gaat de aanplant weer omhoog.

Sinds 2017 is Jean-Marc Roulot bij het team gekomen om de witte wijnen te maken. Jean-Marc komt uit Meursault en is een van de beste wijnmakers van de Bourgogne. Zijn ‘nieuwe’ stijl van wijnmaken heeft de Bourgogne veranderd. Hij maakt wijnen met spanning, pure zuurgraad en reductief karakter die zeer gezocht zijn. Hij is aanwezig tijdens de oogst en bij het assambleren van de cuvee’s.

Review

The structure of this is phenomenal and redefines pinot noir in Argentina. Aromas and flavors of dried strawberry, iodine, oyster shell, wet earth, fresh mushrooms and flowers. Full-bodied, tight and focused with chewy tannins and a long, extensive mouth feel. Better after 2024 - James Suckling, 100/100