Valpolicella Classico - Corvina, Rondinella & Corvinone

Melding ontvangen?
Dit artikel is op dit moment niet op voorraad, maar we kunnen je een e-mail sturen als hij er wel weer is.
Corvina, Rondinalla & Corvinone | Stokken ouder dan 35 jaar, tot max 80 jaar, redelijk uniek in Valpolicella omdat er veel is aangeplant na 2000 | terras wijngaard | massale selectie, authentieke klonen | laatste pluk van het seizoen, druiven voor Amarone plukken ze als eerste | zeer strenge selectie | druiventrossen drogen twee weken in | super puur en intens rood fruit | cassis | kers | wilde kruiden | zacht | diepe smaken | fluweel | krachtiger en beter dan menig Amarone!
Monte dei Ragni
Zeno van Monte dei Ragni woont in een mini gehucht boven op een berg met nog 11 mensen bij het dorp Fumane. Onvindbaar voor ons maar zijn zoon haalt ons uit eindelijk op en brengt ons naar de Locanda Melita. Bij de kleine farm hebben ze 8 ha grond waarvan er 3 beplant zijn met druivenrassen, een deel volgens de pergola methode en een deel guyot. Alles is biologisch-dynamisch ingericht en de tijd heeft hier letterlijk stil gestaan. Zeno laat een kleine zolder zien waar opgerolde netten hangen, hier droogt hij zijn druiventrossen voor de Amarone wijn. Redeiljk uniek aangezien een groot deel van de producenten in de regio met kunstmatige techniek werkt om de druiven in te drogen maar hier mag de wind en de tijd zijn werk doen. Voor we weggaan proeven een Ripasso uit 2009. Echt prachtig. Zeno belooft me een kleine allocatie te maken van twee wijnen welke we mogen ophalen in oktober 2018. slechts 180 flessen, maar dan heb je wel de echte authentieke Valpolicella en Amarone in huis!
Review
2014 Valpolicella Classico Superiore – tasted March’18, from tank prior to bottling on 7 Aprile; 15% abv; 6,600 bts produced from 2ha. Zeno chose not to make an Amarone Classico in both 2013 & 2014 vintages, hence why there is no ‘Ripasso’ on the label (as no Amarone lees to pass over), & why his 2014 Valpolicella Classico Superiore is particularly good! It was a rainy summer, reducing the yield naturally by 15%. Zeno left everything till the harvest, leaving half the crop on the vine. The only respite was in 10 days of sole in Settembre. With all that, Zeno is very surprised by the quality of the final wine & the degree of alcohol it’s arrivaed at, 15%! Affinamento/elevage in 500 litre tonneaux (20% new) for 3 years. A classically dark Amarone red garnet; the nose is profondo, complex yet giving, rich with kirsch, acquavite ‘Mora’ (big black fleshy) cherry notes, fresh, with clove & black pepper – intriguing. To taste it’s avvolgente, embracing, reassuring, with a bella presenza, sumptuous, teak wood, classy, a baby Amarone? All without any appassimento, just a late harvest! Open, generous, delizioso (gia!) - David Berry Green