W.O. Franschhoek Sémillon - Sémillon

Sémillon | La Chataigne wijngaard | stokken aangeplant tussen 1942 en 1962 | terroir van Table Mountain sandstone | in de wijngaard is zo'n 15% natuurlijk gemuteerde Sémillon Gris | na +/- 30% van de vergisting word de wijn overgeplaatst naar 1000L Stockinger foudres | rijping van 11 maanden op de lie | geen malo | bijenwas | citrus | gedroogd kruid | iets gras | subtiel bloemig | fijn vettige van Semillon met ronde zuren | 1770 flessen
Damascene
Damascene is een samenwerking tussen wijnmaker Jean Smit en David Curl (ex eigenaar Château Gaby). Jean heeft ervaring opgedaan in Frankrijk bij Stéphane Ogier en in Zuid Afrika bij o.a. Rustenberg en Boekenhoutskloof. Op dit moment word er een nieuwe winery gebouwd in Elgin, op de farm van David. De eerdere wijnen zijn gemaakt in Somerset West en de eerste jaargang is 2018 geweest.
Voor de wijnen word gebruik gemaakt van fruit wat komt van 20 verschillende wijngaarden in de hele westkaap. De aanplant in de wijngaarden verschilt in ouderdom, maar een van de meest interessante wijngaarden is aangeplant met Semillon, uit 1942 en 1962.
Om nieuwe wijngaarden te ontdekken is er meer dan 40.000 kilometer gereden door de west kaap. De meest unieke wijngaarden zijn zo ontdekt, zoals de wijngaard in Cederberg. 1000 meter boven zeeniveau, waar geen borden de weg meer aangeven er alleen maar bergen zijn met fijnbos.
Voor alle wijnen gaat de voorkeur van Jean uit naar natuurlijke gisting, en rijping op nieuwe en gebruikte franse barriques en 1000 liter Foudre.
Review
From two Franschhoek vineyards, one planted in 1942 and the other in 1962. Maturation as above. Subtle aromatics of dried flowers, citrus, peach, blackcurrant, hay and some waxiness. Nice palate weight, slightly greasy texture and coated acidity. Well balanced with plenty of detail and a gently savoury finish. 94/100 Christian Eedes