W.O. Stellenbosch Chenin Blanc - Chenin Blanc

Chenin Blanc | 3 wijngaarden in Bottelary | stokken aangeplant tussen 1972 en 1980 | terroirs van greywacke, graniet & schalie | 5% van het fruit vergist een week met de schillen | na +/- 30% van de vergisting word de wijn overgeplaatst naar 1000L Stockinger foudres | rijping van 11 maanden op de lie | aromatisch | perzik | wat honing | citrus | smokey | fijne zuren | hooi | stenig | precisie | gul en gelaagd | karafferen | 2650 flessen
Damascene
Damascene is een samenwerking tussen wijnmaker Jean Smit en David Curl (ex eigenaar Château Gaby). Jean heeft ervaring opgedaan in Frankrijk bij Stéphane Ogier en in Zuid Afrika bij o.a. Rustenberg en Boekenhoutskloof. Op dit moment word er een nieuwe winery gebouwd in Elgin, op de farm van David. De eerdere wijnen zijn gemaakt in Somerset West en de eerste jaargang is 2018 geweest. Voor de wijnen word gebruik gemaakt van fruit wat komt van 20 verschillende wijngaarden in de hele westkaap. De aanplant in de wijngaarden verschilt in ouderdom, maar een van de meest interessante wijngaarden is aangeplant met Semillon, uit 1942 en 1962.
Om nieuwe wijngaarden te ontdekken is er meer dan 40.000 kilometer gereden door de west kaap. De meest unieke wijngaarden zijn zo ontdekt, zoals de wijngaard in Cederberg. 1000 meter boven zeeniveau, waar geen borden de weg meer aangeven er alleen maar bergen zijn met fijnbos.
Voor alle wijnen gaat de voorkeur van Jean uit naar natuurlijke gisting, en rijping op nieuwe en gebruikte franse barriques en 1000 liter Foudre.
Review
Grapes from Bottelary vineyards featuring shale, greywacke and granite soils. Maturation as above. Very expressive aromatics of citrus and peach plus hints of honeysuckle and fynbos. The palate has a good core of fruit, zippy acidity and a pithy finish. Slightly more weight and texture than its counterpart above although describing it as “oily” is putting it too strongly. Layers of flavour. 95/100 Christian Eedes