W.O. Stellenbosch Syrah - Syrah

Syrah | drie wijngaarden in Polkadraai, Bottelary en Devon Valley | decomposed granite en oakleaf (devon valley) terroir | aangeplant in 1996 en 2001 | verschillende batches qua vergisting: 60-75% whole bunch per batch | grote betonnen en eikenhouten vaten van 1000L krijgen 2-3 pump-overs per dag | twee 1000L eikenhouten vaten volgen het 'submerged cap' principe | en een batch 100% whole bunch met maceration carbonique | rijping in 2000L Stockinger houten vaten | geparfumeerd en kruidig | viooltjes | tijm | rozemarijn | kersen | rokerig | vlezig | fijne zachte tannine | fraîcheur | focus
Damascene
Damascene is een samenwerking tussen wijnmaker Jean Smit en David Curl (ex eigenaar Château Gaby). Jean heeft ervaring opgedaan in Frankrijk bij Stéphane Ogier en in Zuid Afrika bij o.a. Rustenberg en Boekenhoutskloof. Op dit moment word er een nieuwe winery gebouwd in Elgin, op de farm van David. De eerdere wijnen zijn gemaakt in Somerset West en de eerste jaargang is 2018 geweest.
Voor de wijnen word gebruik gemaakt van fruit wat komt van 20 verschillende wijngaarden in de hele westkaap. De aanplant in de wijngaarden verschilt in ouderdom, maar een van de meest interessante wijngaarden is aangeplant met Semillon, uit 1942 en 1962.
Om nieuwe wijngaarden te ontdekken is er meer dan 40.000 kilometer gereden door de west kaap. De meest unieke wijngaarden zijn zo ontdekt, zoals de wijngaard in Cederberg. 1000 meter boven zeeniveau, waar geen borden de weg meer aangeven er alleen maar bergen zijn met fijnbos.
Voor alle wijnen gaat de voorkeur van Jean uit naar natuurlijke gisting, en rijping op nieuwe en gebruikte franse barriques en 1000 liter Foudre.
Review
Grapes from three sites all on granite soils. 75% whole-bunch fermentation. Red and black berries, potpourri, cured meat and pepper on the nose while the palate shows good fruit density, fresh acidity and fine tannins. Great clarity and balance – seamlessly assembled. 96/100 Christan Eedes