Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/argentinie-1/chacra-patagonie
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  Chacra - Patagonia

  ''These are the best Pinot Noirs from Argentina and the white wines go straight

  to the top of the hierarchy of white wines from Argentina.''

  Luis Guitiérrez

  OWNER

  Piero Incisa Della Rocchetta

  WINEMaker

  Piero Incisa Della Rocchetta,
  Gabriele Graia, Jean-Marc Roulot (Chardonnay)

  region

  Patagonia

  Vineyard holding

  24ha

  altitude

  290-330 m

  Soil types

  Silt, clay and sands from an old river bed

  varieties

  Pinot Noir & Chardonnay

  Fermentation

  Cement for 15 days

  Aging

  Around 9-11 months, French oak and concrete

  fARming

  Organic and biodynamic influence

  visit website

  www.bodegachacra.com


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Na de new wine wave van Spanje zijn wij opzoek gegaan naar de nieuwe wave in Noord en Zuid Amerika. Na Roberto Henriqez in Chili is het nu de beurt aan Argentinië! Er is nog meer spannends onderweg, daar komt de komende maanden meer info over.

  Bodegas Chacra is in 2004 gestart door Piero Incisa della Rocchetta, hij is kleinzoon van Marchese Mario Incisa della Rochetta en onderdeel van de familie die in Bolgheri Tenuta San Guido (Sassicaia) bezit. Hij komt dus uit een goede (wijn) familie! Hij kocht als start een verlaten wijngaard met Pinot Noir die geplant is in 1932 in de Río Negre vallei in het noorden van Patagonië. Het is redelijk onherbergzaam en Neuquén, de stad die het meest in de buurt ligt is een uur rijden.
  Het klimaat in Patagonië is een continentaal, warm klimaat met weinig regen en veel wind uit de Andes. Je hebt hier dus op natuurlijke wijze geen last van ziektes zoals meeldauw en andere problemen die met vocht te maken hebben. 

  Pinot Noir is niet het eerste druivenras waar je aan denkt bij Argentinië, maar hier in Patagonië is de traditie van Pinot Noir oud. In 1964 stonden er 2400 ha aangeplant in de Rio Negro Vallei. Dit werd vooral voor mousserende wijnen gebruikt. Deze vraag aan Pinot Noir ging snel achteruit en in 1990 stond er nog maar 232 ha. Ondertussen gaat de aanplant weer omhoog. De oude wijngaarden staan op de originele onderstokken en resulteert in kleine, geconcentreerde druiven. Alles wordt met de hand geoogst en in de kelder met zo min mogelijk mechanisatie gewerkt. Biodynamische en biologische principes worden gerespecteerd en toegepast.

  Sinds 2017 is Jean-Marc Roulot bij het team gekomen om de witte wijnen te maken. Jean-Marc komt uit Meursault en is een van de beste wijnmakers van de Bourgogne. Zijn ‘nieuwe’ stijl van wijnmaken heeft de Bourgogne veranderd. Hij maakt wijnen met spanning, pure zuurgraad en reductief karakter die zeer gezocht zijn. Hij is aanwezig tijdens de oogst en bij het assambleren van de cuvee’s. Jean Marc zorgt ervoor dat de witte wijnen van een hoog niveau zijn en een Bourgogne gevoel hebben.
  De wijnen zijn anders door hun pure stijl en finesse. Er is weinig extractie voor het rood en de rijping gebeurd deels op beton en deels op hout. Dit is Argentinië zoals wij (nog) niet kennen en een stijl die helemaal bij ons past. Een unieke toevoeging aan ons assortiment!

  De wijnen van Chacra verwachten wij binnen te hebben in het begin van 2021. 

  Video