Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/australie-2/kooyong-mornington-peninsula
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Gjergja Family

    WINEMaker

    Glen Hayley

    region

    Victoria - Mornington Peninsula - Tuerong

    Vineyard holding

    40.8 ha

    Soil types

    Duplex clay loam, differing percentages of sand, loam, and clay

    varieties

    64% Pinot Noir - 27% Chardonnay - 9% Pinot Gris

    Fermentation

    Natural fermentation by way of native ambient yeasts - also the case for malolactic fermentations - Large format open-oak - Large format concrete - Stainless steel 

    Aging

    French oak barrels in various formats

    fARming

    Organic influence

    visit website

    http://www.portphillipestate.com.au


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Net ten zuiden van Melbourne op de befaamde Peninsula vinden we de wijngaarden van Kooyong. Het bedrijf is opgericht begin jaren ’90 en is sinds het begin van deze eeuw in handen van Giorgio Gjergja en zijn familie die ook het nabijgelegen top estate Port Phillip Estate bezitten. Sinds de oogst van 2016 is wijnmaker Glen Hayley verantwoordelijk voor de wijnen van Kooyong. Glen lijkt met zijn talent iets meer verfijning in de wijnen te krijgen, waar er voorheen nog iets teveel eikenhout gebruikt werd bij de rijping. Wat ook enorm helpt, is dat de zorgvuldig geselecteerde klonen stokken die zo’n 20 jaar geleden zijn aangeplant op dit moment steeds betere kwaliteit leveren en ze iets eerder plukken. Op de Peninsula zijn de zuidelijkste gelegen wijngaarden van het Australische vastenland te vinden. De wijncultuur bestaat sinds begin 1900.in de jaren '90 van de vorige eeuw is alles in een stroom versnelling greraakt en is het hard gegaan en is de aanplant gegroeid tot de 800 ha, dat is slechts 0,05 procent van het totale aanplant in Australië. 

    De twee sub regio’s op het noordelijk stuk van de Peninsula waar de wijngaarden van Kooyong liggen, zijn Tuerong & Balnarring ‘by far’ de koelste plek en dus super interessant voor Pinot Noir en Chardonnay. Het terroir is een mix van ‘sandstone met pebbles’ and ‘silty loam’. Het kent verschillende altitudes en de wijngaarden zijn opgedeeld in zeven ‘blocks’, inclusief de vijf befaamde single vineyards: Faultline, Ferrous, Haven, Meres en Farrago. De wijngaarden zijn biologisch bewerkt met biodynamische invloeden en zijn relatief koel voor Australische begrippen. Volgens een aantal journalisten kan dit het ‘Bourgogne van Australië’ gaan worden. In de kelder gaat Glen redelijk ‘traditioneel’ te werk. Chardonnay wordt ‘whole bunch’ geperst en gaat met zwaartekracht gelijk naar een eikenhouten vat. De Pinot Noir wordt vergist in open tanks met deels hele trossen en een deel ontsteelt. Met Kooyong maak ik mijn debuut in de Australische wijnen, een prachtige versterking van een bedrijf dat de focus enkel op kwaliteit heeft!

    Best winery of Australia 2012 – James Halliday.

    Video