Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/australie-2/murdoch-hill-oakbank-adelaide-hills
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Charlie and Julie Downer 

  WINEMaker

  Michael Downer 

  region

  Oakbank & Piccadilly Valley - Adelaide Hills 

  Vineyard holding

  30 ha total - 20 ha Murdoch Hill - 10 ha grower vineyards from thr Adelaide Hills 

  Soil types

  Sandy loam over clay subsoils - varying deposits of quartz, ironstone, and schist

  varieties

  Chardonnay - Syrah - Pinot Noir - Sauvignon Blanc - Pinot Meunier - Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc

  Fermentation

  All wines adopt a wild spontaneous fermentation to add in texture and expression of our land. Depending on the vintage, a minimal sulphur approach is given to help preserve the wines whilst showcasing the expression of the region. 

  Aging

  Maturation in a range of French and Slavonian oak from barrique, puncheons, and foudres, with 10% new oak introduced with each vintage. 

  fARming

  Organic influence

  visit website

  Murdoch Hill


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Een echt familiebedrijf dat al sinds 1898 actief is in de landbouw. Zelfs vandaag de dag is er nog steeds vee aanwezig voor de zuivel- en vleesproductie, naast de 17 ha aan wijngaard. Begin jaren ’90 planten de Downer’s ten noorden van Adelaide, op de heuvels van Oakbanks, een aantal interessante ‘blocks’ met Syrah & Chardonnay stokken aan. Michael gaat al op jonge leeftijd naar Europa om te werken bij Vietti in Barbaresco, vervolgens in de Franse Rhône en bij terugkomst gaat hij in de leer bij de Australische icoon-wijnmakers Shaw & Smith. Als hij in 2012 klaar is met zijn opleiding krijgt hij van zijn ouders de ruimte om zijn eigen signatuur te ontwikkelen als wijnmaker op het familiebedrijf.

  De Syrah en Sauvignon Blanc komen uit de warmere en drogere wijngaarden op de heuvels van Oakbanks, ten westen van Adelaide (300-450 meter hoogte). De bodem is hier een mix van zand, leem, klei met ijzer, quartz en schist. De Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier komen uit de hoger gelegen ‘cool-climate’ wijngaarden van de Piccadilly Valley (450-550 meter altitude). Deze sub-regio is het koelst, maar ook berucht om de mist en dus redelijk vochtig. De bodem bestaat uit een mix van zand, leen met schist en quartz. In zijn wijnkelder probeert Michael zo min mogelijk de most te beïnvloeden en maakt een zo pure en natuurlijke wijn als mogelijk. Dat is goed te proeven in zijn top Syrah ‘The Landay’. Chardonnay wordt ‘whole bunch’ geperst en direct naar het eikenhout verplaatst (15% nieuw) en de Syrah wordt deels ontsteelt en deels met de hele trossen vergist op eikenhouten vaten (7-8% nieuw).

  Michael beleefd met de oogst van 2015 en 2016 een enorme doorbraak; topscores van James Suckling, uitgeroepen tot de ‘Young Gun of Wine 2018 en in oktober 2018 uitgeroepen tot ‘Best Young Winemaker of Australia’ door de Australische variant van de Gault Millau!
   

  Video