Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/chili-1/roberto-henriquez-bio-bio-itata
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Roberto Henríquez

    WINEMaker

    Roberto Henríquez

    region

    Bío-Bío & Itata

    Vineyard holding

    8ha 

    Soil types

    Granit, red clay, alluvial, quarts, volcanic (basalt)

    varieties

    Païs, Corinto, Moscatel & Semillón 

    Fermentation

    Naturel, on skins, spontaneous and semi carbonique on the reds 

    Aging

    Concrete, steel and old barriques

    fARming

    Organic with biodynamic influence

    visit website

    http://robertohenriquez.com/web/eng/


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Het kan af en toe gek lopen! In de winter van 2018 proef ik bij Midas (Hotel V, Fizeaustraat) een paar wijnen blind. We zitten eigenlijk elkaar een beetje uit te dagen met wijn. Dan komt er een wijn voorbij en ik roep "wauw". Dit lijkt Envínate wel, dit is Tenerife. Toen schoof ik richting de granieten terroirs van Brouilly maar bij de demasqué bleek het Chili. Ik was stomverbaasd! Chileens had mij in het verleden niet vaak weten te raken maar dit was anders. Dit is té gek.

    Midas vertelde dat hij in Chili was geweest en met Roberto Henríquez zijn wijnen heeft geproefd afkomstig uit de ruige Bio-Bio en Itata vallei zo’n 500 kilometer ten zuiden van Santiago. Roberto werkt o.a. met País (Listán Prieto in Spanje, Mission in Californië, Criolla Chica in Argentinië) en die is hier heel oud en geeft lage opbrengsten. In de Bio-Bio vallei staan onaangeraakte stokken, bush-vines die het levende bewijs zijn van de vier-eeuwenoude uittocht van Europa naar de Nieuwe Wereld. Ook kent deze ‘cool-climate’-regio en hele diversiteit aan bodemsoorten; graniet, rode klei, alluviaal, kwarts en basalt. In de Itata vallei, ten zuiden van Bio-Bio haalt Roberto zijn Semillón, Moscatel en Corinto (Chasselas) druiven. Ik moest gelijk denken aan Zuid-Afrika waar Sémillon en Muscat zeer belangrijk zijn geweest bij de start van de wijnbouw.

    Roberto deed buiten Chili ervaring op in Canada, Zuid-Afrika en in Frankrijk waar vooral René Mosse een grote impact heeft gemaakt op zijn perspectief omtrent bio en bio-dynamische wijnbouw. Hij keert terug naar Concepción om traditionele Chileense wijnen te produceren met o.a. de traditionele pipeño methode. Onderdeel van een zeer klein gezelschap kleinschalige, ‘zero-input/no intervention’ wijnmakers die de geschiedenis van de Chileense (wijn)cultuur omarmen worden wijnen gemaakt die lijnrecht tegenover de meeste wijnen staan van het moderne Chili. 

    Wijnen worden gemaakt in Patagual zo’n 30 kilometer ten zuiden van zijn geboorteplek Concepción. Vanaf medio 2023 worden de wijnen gemaakt op de nieuwe locatie ongeveer een uur ten zuiden van Patagual nabij Santa Juana, lang de Bíobío-rivier. Ook zijn er inmiddels nog twee oude País wijngaarden bijgekocht. Zijn doel is om geen druiven meer in te kopen en uitsluitend druiven van eigen wijngaarden te gebruiken en om nieuwe wijngaarden aan te planten. Op dit moment zit de productie rond de 50.000 flessen.

    Video