Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/duitsland-10/immich-batterieberg-mosel
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Gernot Kollmann

    WINEMaker

    Gernot Kollmann

    region

    Enkirch - Mosel  

    Vineyard holding

    8 ha mainly on steep terrace sites. The CAI & Detonation is made from rented parcels in Dhron and the Saar with slate and löss soils 

    Soil types

    Red, blue, and gray slate with löss

    varieties

    Riesling, Spätburgunder, Chardonnay, Weissburgunder 

    Fermentation

    Very old barrels without additions – occasional dry fermentation – 4-15 grams residual sugar 

    Aging

    Barrels older than 12 years – 600 litres

    fARming

    Organic 

    visit website

    www.batterieberg.com/weingut/


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    In de afgelopen jaren ben ik bij hoop producenten langs de Mosel op bezoek geweest. Knebel, Heymann-Löwenstein, Karthäuserhof, van Volxem, Clemens Busch, Martin Kerpen, Haag, Reinhold Haart en nog vele anderen. Veel wijnen gemaakt langs de Mosel hebben dat herkenbare zoetje, 5 tot 10 gram restzoet is eerder regel dan uitzondering. Maar er was één producent die mij toch wel enorm verraste door zo’n eigen en fraaie ‘beendroge’ riesling stijl te maken. Dé man achter deze droge wijnen is Gernot Kollmann. Na een stage bij Dr. Loosen, vier jaar bij van Volxem en nog eens vier jaar bij Knebel koopt hij medio 2009 het ooit befaamde maar helaas failliete wijngoed Immich-Batterieberg in Enkirich.

    Immich-Batterieberg is gevestigd in Enkirch, in de midden mosel, eigenlijk tussen Pünderich en Traben-Trarbach in. Met een expositie naar het westen is het wel compleet anders. De eerste meldingen van het wijnhuis dateren al uit het jaar 911, de kelder is gebouwd in 870! In 1449 koopt de familie Immich het wijngoed Batterieberg en behouden dit voor meer dan 500 jaar. Het wijngoed bevat een aantal percelen met meer dan 60 jaar oude pre phylloxera Riesling stokken met bijzonder goede exposities. Inclusief de monopole Batterieberg die in het hart van de cru ‘Zeppwingert’ ligt. Het is hier hard werken, paarden en tractoren kunnen op de steile terrassen niet functioneren, handarbeid pur sang! 
    De basiswijn C.A.I is vernoemt naar Carl August Immich (eigenaar rond 1850), Carl was degene die met dynamiet de terrassen prepareerde voor wijnbouw. Batterieberg komt van de term ‘battered mountain’. De etiketten vandaag de dag verwijzen nog steeds naar deze actie van Carl, alhoewel enkelen toch twijfelen of het destijds wel echt zo is gegaan. Het was in die tijd overgens geen uitzondering om de wijngaarden te maken door het opbladen van hellingen. 

    In de zeer oude kelder, uitgehakt uit het ‘schiefer’, gaat Gernot helemaal back to basic. De druiven worden na de oogst 4 tot 20 uur ingeweekt met de schillen, de cru’s vergist op ouden eiken vaten (foudre) van 500 liter met de eigen gist volledig ‘spontaan’. Met volgens Gernot als voordeel; een meer open wijn qua geur, levendig, energiek, spatzuiver en een betere expressie van de wijngaard!

    Als wij de verschillende jaargangen en wijnen proeven die wij de afhelopen jaren hebben geimporteerd blijft de definitieve bevestiging, wat een enorme klasse in deze wijnen, ongekend….. Riesling from slate!

    Video