Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/duitsland-8/immich-batterieberg-mosel
Zoeken
min. order 75,-
v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
binnen 5 werkdagen geleverd

OWNER

Gernot Kollman 

WINEMaker

Gernot Kollman  

region

Enkirch - Mosel  

Vineyard holding

8 ha mainly on steep terrace sites. The CAI & Detonation is made from rented parcels in Dhron and the Saar with slate and löss soils 

Soil types

Red, blue, and gray slate with löss

varieties

100% Riesling 

Fermentation

Very old barrels without additions – occasional dry fermentation – 4-15 grams residual sugar 

Aging

Barrels older than 12 years – 600 litres

fARming

Organic 

visit website

www.batterieberg.com/weingut/


Deze pagina printen

#/pagina
 

In de afgelopen jaren ben ik bij hoop producenten langs de Mosel op bezoek geweest. Knebel, Heymann-Löwenstein, Karthäuserhof, van Volxem, Clemens Busch, Martin Kerpen, Haag, Reinhold Haart en nog vele anderen. Veel wijnen gemaakt langs de Mosel hebben dat herkenbare zoetje, 5 tot 10 gram restzoet is eerder regel dan uitzondering. Maar er was één producent die mij toch wel enorm verraste door zo’n eigen en fraaie ‘beendroge’ riesling stijl te maken. Dé man achter deze droge wijnen is Gernot Kollman. Na een stage bij Dr. Loosen, vier jaar bij van Volxem en nog eens vier jaar bij Knebel koopt hij medio 2009 het ooit befaamde maar helaas failliete wijngoed Immich-Batterieberg in Enkirich.

Immich-Batterieberg is gevestigd in Enkirch, in de midden mosel, eigenlijk tussen Pünderich en Traben-Trarbach in. Met een expositie naar het westen is het wel compleet anders. De eerste meldingen van het wijnhuis dateren al uit het jaar 911, de kelder is gebouwd in 870! In 1449 koopt de familie Immich het wijngoed Batterieberg en behouden dit voor meer dan 500 jaar. Het wijngoed bevat een aantal percelen met meer dan 60 jaar oude pre phylloxera Riesling stokken met bijzonder goede exposities. Inclusief de monopole Batterieberg met in het hart van de wijngaard de absolute top cru ‘Zeppwingert’. Het is hier hard werken, paarden en tractoren kunnen op de steile terrassen niet functioneren, handarbeid pur sang! 
De basiswijn C.A.I is vernoemt naar Carl August Immich (eigenaar rond 1850), Carl was degene die met dynamiet de terrassen prepareerde voor wijnbouw. Batterieberg komt van de term ‘battered mountain’. De etiketten vandaag de dag verwijzen nog steeds naar deze actie van Carl, alhoewel enkelen toch twijfelen of het destijds wel echt zo is gegaan.

In de zeer oude kelder, uitgehakt uit het ‘schiefer’, gaat Gernot helemaal back to basic. De druiven worden na de oogst 4 tot 20 uur ingeweekt met de schillen, de cru’s vergist op ouden eiken vaten (foudre) van 500 liter met de eigen gist volledig ‘spontaan’. Met volgens Gernot als voordeel; een meer open wijn qua geur, levendig, energiek, spatzuiver en een betere expressie van de wijngaard!

Als wij de verschillende jaargangen en wijnen proeven die wij de afhelopen jaren hebben geimporteerd blijft de definitieve bevestiging, wat een enorme klasse in deze wijnen, ongekend….. Riesling from slate!

Video