Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/duitsland-9/beate-matthias-knebel-mosel
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Matthias & Beate Knebel 

  WINEMaker

  Matthias Knebel

  region

  Winningen - Mosel 

  Vineyard holding

  7,4 ha from which 6,7 ha on steep terrace of slate

  Soil types

  Blue and gray slate in Röttgen, red slate and limestone in Uhlen on the lower parts you will find Löss soils with chalk 

  varieties

  100% Riesling 

  Fermentation

  Whole bunch press directly into stainless steel tanks – fermentation in small stainless steel tanks and oak barrels 

  Aging

  Always the majority on stainless steel and minority on big oak barrels of 1000-2000 L 

  fARming

  Organic 

  visit website

  http://www.weingut-knebel.de/en


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Één van de meest fascinerende wijngaarden van de Mosel is te vinden in het noordelijke deel van de regio net ten zuiden van Koblenz. De noordelijke regio noemen ze ook wel ‘Unter Mosel”. Ik prefereer de term ‘Terrassen Mosel’ voor Winningen, het Duitse dorp met de top GG percelen Röttgen en Uhlen. De steile wijngaarden gaan vanaf de oevers langs de Mosel steil omhoog. Een schitterend spel van het miljoenen jaar oude schiefer gesteente en de kleine terrassen op de helling door de mens aangelegd om wijnbouw mogelijk te maken op deze warme zonnige berg.

  Begin 2018 ben ik op bezoek bij Matthias Knebel, een leeftijdsgenoot 'on a mission'. Op jonge leeftijd komt zijn vader te overlijden en Matthias is nog niet klaar om het bedrijf over te nemen. Gernot Köllman (Immich-Batterieberg) helpt de Knebel's tussen 2004 & 2008 de wijnen te maken totdat Matthias klaar is met zijn opleiding aan het wijninstituut in Geisenheim. In 2009 start Gernot met Immich-Batterieberg en Matthias neemt de volledige leiding over op het familie wijngoed. Een kleine 10 jaar later is het wijngoed gegroeid naar 8 ha waarvan 1 ha GG ‘Winninger Uhlen’ (blauw en grau schiefer) en 2 ha ‘Winninger Röttgen’ (rode schiefer en kalksteen). En een flink stuk op de ‘Winninger Hamm’; een niet geclassificeerde lage die gemakkelijk als 1e lage aangemerkt mag worden.

  Veel groter ambieert Matthias ook niet, aangezien hij graag zelf het werk in de wijngaard wilt blijven doen. Dat is terug te zien op zijn Instagram account waar wekelijks prachtige afbeeldingen van de steile terrassen tentoon worden gesteld. Daarnaast zijn er nauwelijks eigenaren bereid om een wijngaard te verkopen in de GG’s. Afgelopen jaar kreeg hij de beschikking over 100 riesling stokken in de GG Röttgen, een grote overwinning voor het wijngoed. Zijn ontwikkeling is dan ook niet onopgemerkt gebleven en sinds 2017 is Matthias één van de nieuwe leden van de VDP.  

  In de wijnkelder gebruikt Matthias, los van zwavel, geen additieven. De wijnen vergisten spontaan op de staaltank en een deel op grote, eikenhouten foudres. De wijnen zijn loepzuiver (nooit botrytis voor de droge wijnen), vol energie en je proeft de warmte van de kleine terrassen terug in de wijnen van Matthias!

  We spreken Matthias nog even in april 2020 tijdens een online tasting. De 2018 en 2019 oogsten zijn extreem geweest, medewerkers die al 50 jaar op het wijngoed werken hebben dit nog nooit eerder meegemaakt. Toch vertrouwt Matthias op de natuur "nature takes a better discission than me as winemaker, to find a naturel balance in the wines which reflects our terroir best". Het mysterie van wijnmaken in lastige oogstjaren om de juiste balans te vinden doet hij niet met heel veel analytische data maar gaat vooral op zijn gevoel af. De 'guts' Riesling 2018 heeft 11 gram restzoet, maar dat proef je niet terwijl de Von de Terrassen 2018 rijper proeft maar slechts 7 gram suiker heeft.

  Video