Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/duitsland-9/dr-heger-baden
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Joachim & Silvia Heger

  WINEMakers

  Joachim Heger & Jurgen Jehle

  region

  Ihringen - Kaiserstuhl - Baden

  Vineyard holding

  28 ha

  Soil types

  Volcanic, Essexite, Tephrite, Dolerite, Loess, Limestone

  varieties

  30% Pinot Noir - 30% Pinot Gris - 15% Pinot Blanc - 10% Riesling - 5% Chardonnay - 5% Silvaner - Muskateller - Gewurztraminer - Merlot - Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc - Viognier

  Fermentation

  Stainless steel vats - barriques - sulphur addition kept as low as possible

  Aging

  Barriques and stainless steel

  fARming

  Ecological with organic influence

  visit website

  http://www.heger-weine.de/en/


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  De 28 hectare wijngaard van Dr. Heger liggen voornamelijk op de Kaiserstuhl. Dit is het warmste plekje van Duitsland en is te vinden in Baden, om precies te zijn wat ten westen van Freiburg. De bodem kent zijn oorsprong zo’n 16-19 miljoen jaar geleden in de ‘Tertiary’ periode. Hier zijn de vulkanische formaties ontstaan van basalt, magnesium en ijzer. Verder vinden we aan de westelijke kant veel kalksteen (Jurassic periode). De warmte van het gebied zie je terug in de flora en fauna in de wijngaarden, met planten en dieren die je normaliter in een mediterrane omgeving tegenkomt.

  Als Joachim Heger in de jaren ‘80 het familiewijngoed (1935) overneemt van zijn vader werkt hij dag in dag uit keihard op de warme terrassen om de wijngaarden te beplanten met de juiste selectie van Pinot Noir klonen. Het werk in de historische terrassen inspireert hem tot het maximale te gaan, de Duitse Pinot Noir moet en zal ‘weltklasse’ gaan worden. Uiteraard maakt hij regelmatig uitstapjes naar de Bourgogne waar een bezoek aan Henri Jayer zijn toekomst definitief zal bepalen. Hij maakt een paar belangrijke aanpassingen in de kelder zoals het ‘destemmen’ van de trossen, de ‘cold soak’ en een lichtere maar fijnere toast van het Franse eikenhout. Daarnaast is het oogsten met vaste Oechsle gehaltes ook geen pré meer, de druiven worden goed geproefd voordat er besloten wordt te gaan oogsten. Dit heeft geresulteerd in wijnen met een veel betere balans waarbij ook de definitie van de jaargang beter te proeven is.

  Voor de 1e lagen en GG wijnen komen de wijnen uit twee wijnbergen. De Ihringer Winklerberg is een mix van vulkanisch gesteente en kalk en kent een paar zeer bijzondere percelen. De volgende sub-wijngaarden zijn als Grosses Gewächs geclassificeerd: Vordener Winklerberg, Winklerberg Hinter Winkelen 'Grass in Ofen', Winklerberg Winkelen 'Rappenecker' en Winklerberg Wanne 'Häusleboden'. Daarnaast is er de Achkarrer Schlossberg. Deze is een tikje warmer dan de Winklerberg, omdat er een stuk minder invloed is van de wind en het volledig bestaat uit donker vulkanisch gesteente.

  In de kelder wordt Joachim al jaren ondersteund door Markus. Samen hebben ze het wijngoed naar de absolute top van Duitsland gestuwd. Nationale erkenning komt er in 2013 als het wijngoed door de Gault Millau als de Eichelmann verkozen wordt tot beste wijnhuis van Duitsland. Ook internationaal begint de erkenning op gang te komen. Waar journalisten zich tot op heden voornamelijk tot de top van de riesling gefocust hebben, begint nu wel degelijk het besef te komen dat de Pinot Noir wijnen van een ongekende klasse zijn.

  Joachim en Markus maken indrukwekkende wijnen van Pinot die met gemak vijf tot vijftien jaar mee kunnen in de kelder. A fine piece of some of the best Pinot in the world! Maar ook het wit mag er zijn. Markus legt uit dat hij gek is op het Franse Grand cru Eikenhout Tarransaud. Hij maakt echte bourgondische wijnen waarbij het gebruik van nieuw eikenhout prachtig geïntegreerd is in de wijnen die soms even wat lucht nodig hebben in de jeugd, maar na twee tot drie jaar fles rijping optimaal tot hun recht komen.