Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/duitsland-10/helmut-christ-franken
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNERs

    Helmut & Angelika Christ

    WINEMaker

    Helmut Christ

    region

    Nordheim Am Main – Mainschleife – Franken 

    Vineyard holding

    16 ha

    Soil types

    Limestone

    varieties

    39% Silvaner – 20% Müller-Thurgau – 9% Pinot Noir – Riesling – Johanniter – Kerner – Bacchus – Pinot Blanc – Pinot Gris – Chardonnay – Rieslaner – Dornfelder – Pinot Meunier – Cabernet Dorsa – Domina 

    Fermentation

    Pied de cuve – destemmed whole bunch grapes – 1-2 weeks for fermentation – 0-65 mg/l sulphur for red – 0-100 mg/lsulphur for white 

    Aging

    Stainless Steel and Oak

    fARming

    Biodynamic certified - Demeter

    visit website

    www.weingut-helmut-christ.de


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Gedurende mijn werk als sommelier heb ik meerdere malen een Silvaner uit Franken in het wijnarrangement geschonken. De Frankische wijnen zijn onderscheidend door hun botteling in de befaamde Bocksbeutels, de buikvormige flessen. Gelukkig is de échte kracht van Franken de Silvaner druif die op de fraaie heuvels langs de rivier de Main groeit. Silvaner is voor het eerst gesignaleerd in de 16e eeuw in Oostenrijk. De druif is ontstaan uit de oer druif Savagnin (Traminer) en kent verdere genen van Pinot en Gouais Blanc. In Franken komen we veel Silvaner tegen, maar liefst 1.250 ha van de totale 6.000 ha is Silvaner. De beste wijnen komen van het beroemde bodemsoort genaamd ‘Muschelkalk’, inderdaad hetzelfde terroir als de Franse Chablis. Een voormalig zeebodem die als een kalkachtige laag met versteende fossielen naar boven is gedrukt in het Trias tijdperk en nu een belangrijk element vormt voor de witte wijnen uit Franken.

    Tijdens de prowein loop ik altijd even een rondje door hal met biologische wijnen. Een plek waar vaak nog jonge wijnmakers staan die hun weg proberen te vinden in de mondiale wijnwereld. Tussen deze producenten staat daar ineens een jonge kerel met opvallende buikvormige 'Bocksbeutel' flessen uit Franken. De kwaliteit van de Silvaner druif sprong eruit, wat een heerlijke wijnen!

    Zoon Michael vertelt me dat zijn familie één van de eerste Duitse wijnboeren was die in de jaren ’70 als bio boer doorgaat. In 2006 zijn ze nog een stap verder gegaan door Biologisch-dynamisch te gaan verbouwen onder controle van DEMETER. Het wijngoed met wijngaarden in de ”Maindreieck’ in de dorpen Nordheim en Stamheim is een kleine 12 hectare groot. Moeder Angelika is verantwoordelijk voor de biologische-dynamische wijnbouw, terwijl vader Helmut zijn zoon Michael bijstaat in de wijnkelder met het nemen van de belangrijke besluiten en het harde werk in de wijngaard. Biologisch dynamisch verbouwen betekent namelijk dat er altijd werk te doen is in de wijngaard. De zoektocht naar balans van het wijngoed en de natuur is een bijzondere en leerzame ervaring. De zuiverheid en het karakter van Silvaner komen prachtig naar voren in de wijnen van de familie Christ!