Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/duitsland-9/immich-batterieberg-mosel
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Gernot Kollmann

  WINEMaker

  Gernot Kollmann

  region

  Enkirch - Mosel  

  Vineyard holding

  8 ha mainly on steep terrace sites. The CAI & Detonation is made from rented parcels in Dhron and the Saar with slate and löss soils 

  Soil types

  Red, blue, and gray slate with löss

  varieties

  Riesling, Spätburgunder, Chardonnay, Weissburgunder 

  Fermentation

  Very old barrels without additions – occasional dry fermentation – 4-15 grams residual sugar 

  Aging

  Barrels older than 12 years – 600 litres

  fARming

  Organic 

  visit website

  www.batterieberg.com/weingut/


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  In de afgelopen jaren ben ik bij hoop producenten langs de Mosel op bezoek geweest. Knebel, Heymann-Löwenstein, Karthäuserhof, van Volxem, Clemens Busch, Martin Kerpen, Haag, Reinhold Haart en nog vele anderen. Veel wijnen gemaakt langs de Mosel hebben dat herkenbare zoetje, 5 tot 10 gram restzoet is eerder regel dan uitzondering. Maar er was één producent die mij toch wel enorm verraste door zo’n eigen en fraaie ‘beendroge’ riesling stijl te maken. Dé man achter deze droge wijnen is Gernot Kollmann. Na een stage bij Dr. Loosen, vier jaar bij van Volxem en nog eens vier jaar bij Knebel koopt hij medio 2009 het ooit befaamde maar helaas failliete wijngoed Immich-Batterieberg in Enkirich.

  Immich-Batterieberg is gevestigd in Enkirch, in de midden mosel, eigenlijk tussen Pünderich en Traben-Trarbach in. Met een expositie naar het westen is het wel compleet anders. De eerste meldingen van het wijnhuis dateren al uit het jaar 911, de kelder is gebouwd in 870! In 1449 koopt de familie Immich het wijngoed Batterieberg en behouden dit voor meer dan 500 jaar. Het wijngoed bevat een aantal percelen met meer dan 60 jaar oude pre phylloxera Riesling stokken met bijzonder goede exposities. Inclusief de monopole Batterieberg die in het hart van de cru ‘Zeppwingert’ ligt. Het is hier hard werken, paarden en tractoren kunnen op de steile terrassen niet functioneren, handarbeid pur sang! 
  De basiswijn C.A.I is vernoemt naar Carl August Immich (eigenaar rond 1850), Carl was degene die met dynamiet de terrassen prepareerde voor wijnbouw. Batterieberg komt van de term ‘battered mountain’. De etiketten vandaag de dag verwijzen nog steeds naar deze actie van Carl, alhoewel enkelen toch twijfelen of het destijds wel echt zo is gegaan. Het was in die tijd overgens geen uitzondering om de wijngaarden te maken door het opbladen van hellingen. 

  In de zeer oude kelder, uitgehakt uit het ‘schiefer’, gaat Gernot helemaal back to basic. De druiven worden na de oogst 4 tot 20 uur ingeweekt met de schillen, de cru’s vergist op ouden eiken vaten (foudre) van 500 liter met de eigen gist volledig ‘spontaan’. Met volgens Gernot als voordeel; een meer open wijn qua geur, levendig, energiek, spatzuiver en een betere expressie van de wijngaard!

  Als wij de verschillende jaargangen en wijnen proeven die wij de afhelopen jaren hebben geimporteerd blijft de definitieve bevestiging, wat een enorme klasse in deze wijnen, ongekend….. Riesling from slate!

  Video