Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/duitsland-9/spaeter-veit-mosel
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  Später-Veit - Mosel

  “Weingut Später-Veit surprised us with a stunning collection crowned by a gorgeous 2016er Kabinett from the Piesporter Goldtröpfchen. This wine would have easily made it in our list of Kabinett highlights from that vintage!”

  MOsel fine wines

  OWNER

  Heinz Welter

  WINEMaker

  Niklas Welter

  region

  Piesport - Mosel 

  Vineyard holding

  9ha 

  Soil types

  Blue slate, grey slate, red slate and gravel 

  varieties

  75% Riesling, 13% Pinot Noir, 6% Pinot Blanc, 4% Chardonnay, 2% Pinot Gris

  Fermentation

  Kabinett and Spätlese ferment in stainless steel and the dry Rieslings in oak foudres and stainless steel

  Aging

  Minimum of 6 months on the lees, reserve wines and red wines minimum 18 months on the lees in oak barrels

  fARming

  Ecological with organic influence


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Onze voorliefde voor de Duitse Mosel is wel bekend bij de meeste relaties. We kopen al meer dan vijftien jaar wijn bij Bernhard Eifel. Daarna kwamen de wijnen van Gernot Kollmann (Immich-Batterieberg) en de nieuwe ster uit Winningen Matthias Knebel. Ondanks deze drie producten proberen we altijd op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Er viel ons op dat veel wijnen in de Feinherb stijl (laag in de alcohol met iets restzoet) plus de Kabinett en Spätlese bijzonder goed beoordeeld worden. 

  Onze interesse was gewekt en we kwamen bij een aantal producenten uit. Er was één die specifiek iets bijzonders had in Piesport. We reizen af naar dit kleine dorp langs de Mosel waar we vanuit het proeflokaal tegen de 60ha grote ‘hang’ van Piesport aankijken. De Piesporter Goldtröfpchen is één de meest bijzondere wijngaarden langs de Mosel. De steile wanden met leisteen (voornamelijk grijs) terroir staan beplant met Riesling. De perfecte expositie op het zuidwesten en de brede Mosel rivier (weerkaatsing van het licht) geven deze wijngaard zijn klasse. 

  We zijn bij Später-Veit. De huidige wijnmaker van de familie Niklas praat ons bij over de ontwikkelingen op het wijngoed en dat hij sinds 2013 stap voor stap zijn aanpassingen door aan het voeren is. De focus ligt hier volledig op het maken van wijnen in de Feinherb stijl. Er wordt wel droge Riesling gemaakt in de kelder maar als je proeft wat voor klasse deze wijnen hebben vraag je dan ook oprecht af of dat wel noodzaak is. De Mosel was immers 100 jaar geleden beroemd om haar verfijnde wijnen die niet helemaal droog waren. We proeven bij Niklas een aantal wijnen gemaakt in 2015, 2016 en 2017. Van elke oogst selecteert hij aantal cuvée’s die hij voor langere tijd weglegt in de kelder. Wat ons ook opvalt is dat hij in de Göldtropfchen werkt met micro-percelen en deze apart vinifieert. Deze ‘gewanne’ dragen namen als 'Pichter', 'Ginsterlay', 'Jüpp' en 'Armes'. We starten met een sublieme serie van drie wijnen uit 2015. Voor later dit jaar volgt er een start met de indrukwekkende oogst van 2020. 

  Laat de renaissance van de Feinherb wijnen maar losbarsten!