Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/frankrijk-28/de-montille-volnay
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Alixe & Etienne De Montille 

    WINEMaker
    Brain Sieve for the Pinot Noir wines, Alix de Montille for the white wines

    region

    Burgundy - Côte de Beaune

    Vineyard holding

    35.5 ha 

    Soil types

    Limestone, clay, and chalk  

    varieties

    Chardonnay - Pinot Noir  

    Fermentation

    Whole bunch press directly into the barrels for whites – cold soaked and whole bunch press – depends on the vintage for reds

    Aging

    225 & 600 liter barrels - French allier oak - up to 25% new oak 

    fARming

    Organic certified (since 2005) with biodynamic influence

    visit website

    https://www.demontille.com/en/


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Hubert de Montille maakt in 1947 op 17-jarige leeftijd zijn eerste wijnen in Volnay. Zijn vader is net overleden voor de oogst en er is niemand aanwezig om de druiven te plukken en te vergisten. Het is 30 graden buiten en Hubert besluit de druiven 's nachts op het erf te laten liggen om af te laten koelen. Het leek simpelweg de enige manier om frisse zuren in de wijn te behouden en de oogst te redden. Wat begon als nood werd een echte hobby in de jaren '60 en is vandaag de dag een prachtig familiebedrijf met meer dan 30 ha bezit in één van de fijnste en beste percelen van de Bourgogne. Hubert werkte naast zijn carrière als wijnmaker ook jaren als advocaat in de regio waar hij wijnboeren assisteerde met juridische problemen. Hubert en zijn vrouw Christiane verwerven echte faam in de jaren '80 & '90. Hun wijnen behoren tot de allerbeste rode wijnen uit de Bourgogne en de naam de Montille wordt in één zucht genoemd met de wijnen van Dujac, DRC, Arlot & Leroy. 

    In de jaren '90 komt zoon Etienne aan boord van het domaine. Zijn eerste move is de start van biologische wijnbouw in 1995 en later in 2005 zelfs naar biodynamisch. Hij neemt de wijnkelder en het management over van zijn vader en met een aantal investeerders uit Amerika die hij heeft ontmoet tijdens zijn studie kopen ze stap voor stap meer wijngaarden aan. Waar de Pinot Noir wijnen van Hubert zijn gemaakt om lang te rijpen, zijn de wijnen van Eienne zachter en eerder op dronk. Ook hebben ze meer finesse en diepte. De witte wijnen van het domaine worden gemaakt voor dochter Alix, die na een stage bij Jean-Marc Roulot in Meursault haar passie voor de vergisting van de witte wijnen ontwikkelde. En tevens haar liefde voor Jean-Marc, één van de allerbeste witte wijnmakers van de Bourogne, waar ze mee getrouwd is.

    Alix start met de Deux Montille (2003), een Negocé label waar ze ongeveer jaarlijks zo'n 35.000 flessen witte wijn maakt. Van Chablis tot Rully. Het is voor haar één grote leerschool. Inmiddels is ze verantwoordelijk voor alle witte wijn van het Domaine Deux Montille en geeft ze sinds 2010 advies op Château de Puligny-Montrachet. De aankoop van het Chateau in 2012 is een geweldige zet van Etienne (10 ha voornamelijk Chardonnay in top wijngaarden). Hij was al als adviseur betrokken bij deze slapende gigant. Onder zijn leiding en het advies omtrent de vinificatie van de witte wijnen door Alix is het Château sinds de oogst van 2014 beoordeeld door verschillende journalisten tot één van de allerbeste witte wijn producenten van de Côte de Beaune. De wijnen zijn energiek en hebben diepe zuren. De prachtige vergisting en rijping op eikenhout geeft de wijnen een fraaie, rijke en lange afdronk. 

    We hebben de afgelopen jaren een goede collectie wijnen kunnen aanschaffen waardoor er wat gerijpte wijnen te koop zijn. We zijn enorm trots dat we 70 jaar na de eerste oogst van Hubert deze fraaie wijnen mogen aanbieden voor op de Nederlandse markt.

    Video