Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/frankrijk-29/xavier-monnot-meursault
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    Xavier Monnot - Meursault

    ''Monnot is an avowed devotee of the pleasures of the table, and the wines are made in their maker's image: gourmand, charming and expressive, privileging pleasure above all else.''

    William Kelly

    OWNER

    Xavier Monnot

    WINEMaker

    Xavier Monnot 

    region

    Burgundy - Meursault

    Vineyard holding

    17 ha

    Soil types

    Chalk & Clay 

    varieties

    Chardonnay & Pinot Noir

    Fermentation

    Oak barrel with indigenous yeasts

    Aging

    Oak barrel - 15%-35% new oak - 12-14 months 

    fARming

    Ecological with organic influence 


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Xavier Monnot neemt in 1994 zijn ouderlijk domein over nadat hij zijn studie oenologie afrondt. Daarna investeert hij in de kelder en in de wijngaarden, door te herplanten met nieuwe (betere) klonen en de wijngaarden uit te breiden door middel van selection massale van oude stokken. Het domein is gevestigd in Meursault, maar de wijngaarden zijn breder te vinden; van Beaune tot aan Maranges. Wel is er een specialisatie in verschillende wijngaarden binnen Meursault. De wijngaarden zijn zowel met Pinot Noir als Chardonnay aangeplant en Xavier's filosophie is dat de gemiddelde leeftijd van de stokken 30-40 jaar moet zijn. In de kelder worden de Chardonnay druiven met de voet gekneusd waarna de gisting start in barriques met natuurlijke gisten. Tijdens de rijping (die 12-14 maanden duurt) ondergaat de wijn volledige malolactische gisting en enkel aan het einde van de alcoholische gisting wordt bâttonage toegepast. De regionale wijnen rijpen op 15-20% nieuw hout, de village-wijnen op 25% nieuw hout en de 1er Cru wijnen op 30-35% nieuw hout. 

    Binnen Meursault zien wij steeds duidelijker een verschil in 2 stijlen. Enerzijds de wat meer ouderwetse stijl; dit houd in rijke, boterige en romige wijnen. Dit kan hier ook makkelijk, want in Meursault hebben veel producenten een goede koele kelder onder de grond. Bâttonage speelt een grote rol samen nieuw hout en met rijp oogsten van het fruit.
    Bij de moderne stijl wordt het fruit wat eerder geoogst, nieuw hout is minder belangrijk, samen met de grootte van het hout. Daarnaast zien wij dat er minder bâttonage plaats vind om de boterige smaak te vermijden. Ook verplaatsen de moderne producenten de wijnen na de rijping op hout naar RSV tanks om door te ontwikkelen. Dit zorgt voor meer focus en frisheid voordat de wijn gebotteld wordt. 

    Xavier Monnot scharen wij onder de moderne categorie (zoals ook Ballot-Millot en Antoine Jobard). In de jeugd zijn de wijnen soms gereserveerd en wat reductief, maar met tijd of lucht gaan de wijnen open staan en komen ze volledig tot uiting.
    Toen wij de wijnen van Xavier voor het eerst proefden viel ons de wat reductieve neus met tonen van vuursteen en gebrande hazelnoten op, op het palet de zuivere zuren en spanning met een mooie structuur. Qua stijl helemaal ons onze smaak en daarom zijn wij ook erg bij dat de wijnen onze kant op komen!