Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/frankrijk-34/coulet-by-matthieu-barret-cornas-rhone
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Matthieu Barret

  WINEMaker

  Matthieu Barret

  region

  Valence – Northern Rhône Valley – Cornas

  Vineyard holding

  16 ha which includes 11 ha of Cornas on the terracces sites 

  Soil types

  Granite/Gore

  varieties

  Syrah – Roussanne – Marsanne - Brise Cailloux White – Viognier 

  Fermentation

  Only input is sulphur, but he tends to reduce doses

  Aging

  Concrete or steel 

  fARming

  Organic certified with biodynamic influence

  visit website

  www.domaineducoulet.com


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Een proeverij in Frankrijk van het Renaissance des Appelations, een samenwerkingsverband van biologisch-dynamisch telende wijnboeren, deed me kennismaken met de wijnen van Matthieu Barret. Een innemende, rustige man met een goed verhaal. Zijn wijnen trokken gelijk mijn aandacht, ik ben immers gek op fraîcheur in wijnen, pure expressie van de druif, en geen overbodig eikenhout of andere trucjes!

  Matthieu vertelde me dat hij in 1998 het tien ha grote wijngoed heeft overgenomen van zijn grootvader. Die verkocht op zijn beurt een groot deel van de druiven aan grote wijnhuizen als Chapoutier en Delas. Matthieu kiest door zijn eerdere ervaringen tijdens stages direct voor een biologisch-dynamische aanpak, waarbij hij het gedachtengoed van Rudolf Steiner volgt. Constant is hij op zoek naar ideale, natuurlijke ritmes in zijn wijngaarden en probeert hij dat te versterken door natuurlijke elementen als paardenbloemen, brandnetels en quartz toe te voegen. Verder wordt er actief met paarden geploegd in de wijngaard om de druivenstokken te stimuleren dieper te wortelen en het regenwater een weg naar beneden te bieden. Hij vindt dat zijn wijnen een enorme kracht halen uit de bodem en niet door toevoegingen van de mens. Hij gebruikt enkel kleine hoeveelheden zwavel om de wijnen te beschermen tijdens het transport. Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten! Zijn wijnen kunnen met gemak nog 10 tot 15 jaar mee in de kelder, nu ook zeker op dronk, even karaferen is zeker aan te bevelen!

  Matthieu over zijn keuze voor Biologisch-dynamisch telen: ''The biodynamic culture is above all a careful work of the soil. It means to ensure a balance and create harmonious life terms between soil, plant and environment. Natural methods allow to develop micro-soils and offer personalized wines”

  Video