Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/frankrijk-34/gramenon-cotes-du-rhone
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  Domaine Gramenon - Montbrison-sur-Lez

  "As purity remains the ever inaccessible and unrealistic target, we are just aiming at expressing the very best, without betraying the terroir and the grapes, while best adapting to the differences of the vintage.”

  Michèle & Maxime-François

  OWNER

  Michèle Aubéry-Laurent & Maxime-François Laurent

  WINEMaker

  Michèle Aubéry-Laurent & Maxime-François Laurent

  region

  Southern Rhône - Montbrison-sur-Lez

  Vineyard holding

  26 ha. for Gramenon + 4 ha for Maxime

  Soil types

  Clay, Limestone varied with gravel, galets roulés, and/or sand

  varieties

  Grenache Noir, Cinsault, Syrah, Clairette, Viognier, Bourboulenc & Grenache Blanc

  Fermentation

  Young vines in stainless, old vines in barrel

  Aging

  Stainless and old barrels

  fARming

  Organic practicing and certified biodynamic (Demeter)

  Website

  Gramenon


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Begin 2023 kunnen we in de kelders van Cave Ackermann even kort en krachtig kennismaken met Maxime-François, wijnmaker en zoon van eigenaresse Michèle van Domaine Gramenon. De tasting is vlot maar overtuigend. Eerlijke en open wijnen met karakteristieke Rhône kenmerken maar ook gewaagde bottelingen van hele oude stokken i.c.m. geen of amper sulfiet. Dus een gevoel van spanning en een eigen manier van wijn maken heerst eveneens. Dit is naturel met finesse die als een van de eersten verscheen op de wijnkaarten van populaire naturel wijnbars in bijvoorbeeld Parijs. De wijnen zijn minder 'funky' dan tientallen jaren terug wat ze uiteindelijk beter maakt, stabieler en gaan langer mee. Dit is het echte naturel, met ambacht gemaakt en liefde voor de natuur.

  Het domein ontstaat in 1978 door Michèle Aubéry-Laurent en haar man Philippe. Michèle heeft een achtergrond in de zorg en past dit letterlijk toe op de stokken en wijngaarden. De eerste jaargang gebotteld door het echtpaar is in 1990, in hun thuisplaats Montbrison-sur-Lez. Dit is gelegen in het uiterste noord-oosten van de zuidelijke Rhône. Philippe was een zeer getalenteerde wijnboer/maker die met zijn creativiteit en durf graag de grenzen opzocht met de wet- en regelgeving van INAO. Zijn stijl ligt in het straatje van namen zoals Foillard en Lapierre, de gerespecteerde 'enfant terribles' van de Beaujolais. Helaas komt Philippe om in een tragisch ongeluk in 1999, tijdens de jacht waar hij zelf omkomt in plaats van het wild dat geschoten wordt. Hij laat Michèle achter met drie kinderen, de wijngaarden en de winery. Over de jaren daarna is Michèle onvermoeid doorgegaan met het verwezenlijken van de toekomst van het domein. Ze ontdekt haar eigen stijl en creativiteit en zet het gewaagde werk van haar overleden man voort. Ze groeit het domein tot de cult status die het tegenwoordig kent en wordt sinds 2006 bijgestaan door zoon Maxime-François die naast de wijnen van Gramenon ook zijn eigen label produceert van 6 hectare aan eigen wijngaarden. Dit is een partnerschap met een lokale vriend. Inmiddels is moeder Michèle met pensioen, al hadden wij wel door dat helemaal stoppen er natuurlijk niet in zit. Wijn-bloed kruipt waar het niet gaan kan!

  Gramenon bezit in totaal 26 hectare aan wijngaarden. Sinds het begin werkte echt echtpaar al biologisch. Toen was dat eigenlijk 'het normaal'. Later door ontwikkelingen in o.a. het klimaat besluiten ze dat ze meer moeten doen. Sinds 2007 is de stap naar biologisch-dynamisch officieel en sinds 2010 zijn ze gecertificeerd door Demeter. Er zijn nooit herbi- of pesticiden gebruikt en het onkruid en gras mag doen wat het wil. Er wordt niet gefilterd en geklaard en het sulfiet gebruik is er nauwelijk of helemaal niet. Dit is het gevolg van een levenstijl, ze groeien ook hun eigen voedsel en hebben hun eigen dieren. Het terroir is voornamelijk kalksteen, keien (galets) met gravel en klei, en verspreid over dit alles is er veel zand in de bodem te vinden. Er worden altijd hele trossen gebruikt, niet gekneusd, en met zwaartekracht worden de tanks gevuld. Vergisting vind plaats in staaltank of oud eiken, evenals de rijping van de wijn. Ze bezitten een magische touch, zeker met Grenache. 

  De witte wijnen zijn karaktervol, zilt en zacht zalvend. Opwekkend en puur. De rode wijnen barsten van het rijpe fruit, zijn gul maar speels, lekker sappig en luchtig als het moet maar ook heel precies. Wijnen met lengte en een vorm van 'glouglou', ondersteund door een warme mediterrane touch. In het najaar verwachten we nog 3 wijnen waaronder La Mémé, 100% Grenache Noir van 120+ jaar oude stokken!