Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/frankrijk-34/jean-francois-ganevat-jura
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Jean-Francois en Anne Ganevat 

    WINEMaker

    Jean-Francois en Anne Ganevat 

    region

    Jura

    Vineyard holding

    13 ha  

    Soil types

    Jurrasic chalk 

    varieties

    Chardonnay - Savagnin - Pinot Noir - Poulsard - Trousseau - Enfarriné - Petit Béclan 

    Fermentation

    Natural fermentation - oak barrels - no additions  

    Aging

    Old oak barrels  

    fARming

    Biodynamic certified


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Voor velen zal de naam Jean-François Ganevat nog onbekend in de oren klinken, maar volgens insiders is dit, samen met Elisabetta Foradori en Alexandere Bain, één van de beste ‘vin naturel’ wijnmakers op deze aardbol. Jean-François werkte tien jaar bij Domaine Marc Morey in Chassagne-Montrachet voordat hij in 1998 met een goed gevulde rugzak aan kennis terugkeert naar de Jura.
    De Ganevats maken in het gehucht Rotalier al wijn sinds het jaartal 1650. Jean-François gooit het roer in 1999 drastisch om, en zet de stap naar biologische wijnbouw alvorens hij in 2005 volgens de biodynamische principes gaat werken. Het is heel hard werken in het begin, want de 8 ha wijngaard liggen immers verdeeld over 36 verschillende percelen en vragen het uiterste van Jean-François. Naast dit enorme aantal percelen treffen we een keur van oude rassen aan: chardonnay, pinot noir, trousseau, poulsard, savagnin (vert en jaune), petit béclan, gros béclan, gueuche (wit en rood), seyve-villard, corbeau, portugais bleu, enfariné, argant en poulsard blanc. De percelen zijn beplant met een zeer hoge dichtheid, maar als je een superieure bodem hebt dan is dit enkel een voordeel. Op sommige percelen vinden we maar liefst 40.000 stokken per hectare. 

    De opvoeding van de wijnen geschiedt op gebruikt hout en vindt plaats zonder interventie of toevoegingen (ook geen sulfiet) op de fijne lie (géén bâtonage) tot aan het (ongefilterd) bottelen. Dan pas wordt een verwaarloosbare hoeveelheid sulfiet toegevoegd. En niet eens altijd. Ganevat zegt hierover: ‘Ik wil sap van gefermenteerd fruit maken, dat smaakt naar waar het vandaan komt en is 100% drinkbaar’. De (witte) wijnen lijken meer op 1-ers cru’s uit de Bourgogne dan op het traditionele, oxidatieve type Jura. Ze stralen de dynamiek en grenzeloze energie van Ganevat zelf uit. Oerwijnen die vibreren. Zijn faam zingt werkelijk rond door wijnland.  

    Als sommelier was ik al zeer gecharmeerd van de wijnen van Jean-François, en gelukkig kan ik jaarlijks aan mijn klanten een kleine allocatie aanbieden. Deze wijnen horen immers thuis op een topwijnkaart!

    Door de grote vraag helaas beperkt leverbaar. De wijnen worden één keer per jaar door middel van een allocatie verdeeld.