Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/frankrijk-34/jean-marc-seleque-champagne
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Jean-Marc Sélèque

  WINEMaker

  Jean-Marc Sélèque

  region

  Champagne – Pierry – Coteaux Sud D’epernay 

  Vineyard holding

  9 ha

  Soil types

  Clay, limestone and chalky subsoil 

  varieties

  50% Chardonnay – 40% Meunier – 10% Pinot Noir

  Fermentation

  Whole bunch press, naturel fermentation on oak and steeltank.
  Less than 50 mg/l of sulphur added

  Aging

  60% stainless steel – 40% oak – 10% new oak – 300-2000 litres

  fARming

  Organic certified with biodynamic influence

  visit website

  https://www.jmseleque.fr/


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Jean-Marc en zijn vrouw Oriane maken faam in de bruisende regio van Noord-Frankrijk. Hij is pas 35 jaar oud en nu al één van de nieuwe garde Grower Champagne producenten in Frankrijk. Na zijn opleiding start Jean-Marc in 2008 naast zijn vader in de kelder van het familiebedrijf (sinds 1965 als druiventellers en sinds 1974 als producent). In de eerste jaren op de wijngaard werkt hij hard, de oude manier van werken met veel pesticiden heeft niet een heel positieve werking gehad op het bodemleven van de wijngaarden en die wilt hij helemaal weer tot leven wekken. Hij werkt sinds 2010 biologisch en ploegt sommige akkers weer met een paard. Zijn vader raakt overtuigd en geeft het domaine vanaf 2012 volledig in de handen van zijn zoon en samen bouwen ze in 2014 een gloednieuwe wijnkelder aan de rand van het dorp Pierry. 

  Dat er in Champagne geld te verdienen is, kunnen we zien tijdens een bezoek begin 2018. De moderne kelder heeft alles wat Jean-Marc nodig heeft om de maximale expressie van zijn wijngaarden te etaleren in zijn Champagnes. Het dorp Pierry ligt precies tussen de drie belangrijkste gebieden in: Côtes des Blanc voor Chardonnay, Vallée de la Marne voor Pinot Meunier en Montagne de Reims voor Pinot Noir. Dit bepaalt ook de blend voor de Solessence style. In totaal werken ze met wijngaarden vanuit zeven verschillende dorpen waarbij de fraaie helling van Pierry (totaal 109 ha) de basis vormt. In de toekomst
  komen er drie Soliste 1er cru single vineyard champagnes van de beste stukken op de helling van Pierry. We proefden de Soliste Pinot Meunier Pierry 1er Cru 'Les Gouttes d’Or' alvast, en die is van een waanzinnig niveau! 

  De champagnes hebben een heerlijke energie, zijn zeer zuiver en de mousse is verfijnd. Een prachtige aanwinst in ons assortiment!

  Bezoek aan Seleque Oktober 2022

  Martijn bezocht Jean-Marc in het najaar van 2022. Naast de kelder zit een enorm gat in de kalkbodem waar een uitbreiding van de kelder gemaakt gaat worden. Ze bezitten inmiddels een kleine 9 ha aan wijngaarden (50% Chardonnay en 50% Pinot Noir en Meunier). Jean-Marc verteld dat hij vanaf 2023 ook nog eens drie hectare erbij krijgt. Deze wijngaarden liggen volledig in Epernay, net ten noorden van Pierry. Een rondje in de kelder was erg interessant. Jean-Marc verdeelt het sap dat vrijkomt na het persen in vier verschillende tanks. De eerste voor Solessence (meeste fruit en zuren). De tweede pers is de beste kwaliteit en heeft de meeste structuur en diepte. Bij de derde pers komen de bitters en zuren en valt het truit weg, die wordt soms gebruikt voor een deel of verkocht. De vierde pers is voor ratafia en wordt versterkt met wijn alcohol. We proefde een aantal vaten waar in de kelder voor de Rose Solessence. Van klei, hout en beton, erg leerzaam en je begrijpt gelijk waarom hij voor verschillende type vaten kiest. Hoogtepunt was de 2022 Tartiéres/Porgeon Chardonnay 2022 van een barrique. Spectaculaire wijn nu al! Jean Marc is in 2013 gestart met een Solera voor zijn Quintette Chardonnay. Elk jaar haalt hij hier een deel uit (20-30%) om te assembleren met de vin clair Chardonnay. Deze blend rijpt vervolgens nog eens 24 maanden sur latte. De Solera was als stille wijn van grote hoogte, met een Jura vibe! 

  Je kan zien dat Jean Marc met 9 oogsten de boel op de rit heeft in Pierry. Champagnes zijn heel precies met een Scandinavische verfrissende touch!