Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/frankrijk-34/lagille-champagne
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  Lagille - Champagne

  The idea is to accompany nature. To trust and to follow its path. And to let nature express itself through our wines.

  Vincent Lagille

  OWNERs

  Vincent Lagille

  WINEMakers

  Vincent Lagille

  region

  Champagne - Vallée de la Marne - Treslon

  Vineyard holding

  4 ha

  Soil types

  Argilo-calcaire

  varieties

  Pinot Meunier, Chardonnay, Pinot Noir

  Fermentation

  All base wines ferment in 225 liter barrels for 10 months, before the tirage and botteling

  Aging

  Sur latte, at least 24 months 

  fARming

  Organic certified from 2023

  visit website

  Champagne Lagille


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  De wens om nog een nieuwe Champagne producent/talent aan het assortiment toe te voegen is gelukt. 
  De zoektocht vond zijn succes in het gehucht Treslon. Ongeveer twintig kilometer rijden ten westen van Reims in de Marne vallei ligt het vier hectare grootte domaine van Vincent Lagille. De wijngaarden liggen aan één stuk in een soort clos en worden gedomineerd door het druivenras Pinot Meunier. De bodem is puur argillo-calcaire wat enorm bijdraagd aan de kwaliteit. Hij is überhaubt een liefhebber van monocépages, enkel de Grande Reserve is een blend van druivenrassen 

  De wijngaarden worden bio verbouwd (vanaf 2023 gecertificeerd), en met het eigen paard geploegd en bewerkt. Naast druiven verbouwd Vincent nog een aantal gewassen op een lager gelegen vlak stuk grond naast het wijnhuis. Dit jaar plantte hij doperwten aan. Vincent deed onderzoek naar de verschillende terroirs in zijn ‘clos’. Hij leerde hier zoveel van dat het besluit nam om vanaf 2017 de clos op te delen in meerdere mini ‘lieu dits’. 

  Alle basiswijnen vergisten eerst voor tien maanden op eikenhout met minimaal sulfiet. Om vervolgens tijdens tirage gebotteld te worden voor de sur latte periode. Een stuk korter dan vroeger (toen was het nodig om rijpheid te krijgen door lange rijping en autolyse) maar de rendementen liggen nu veel lager en het fruit wordt steeds rijper geplukt. Hierdoor is er genoeg rijpheid in de basiswijn voor kortere rijping en minder dosage. Na het degorgeren rijpen de wijnen nog 6 maanden met de natuurkurk voordat ze het domein verlaten. Hij wordt geadviseerd door Pierre-Yves Bournerias die zijn sporen verdiend heeft met de samenwerking met Domaine Selosse. 

  Bourgondische Champagnes, rijk van smaak, veel energie en vulling!