Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/frankrijk-34/olivier-morin-bourgogne-chitry
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNERs

  Olivier & Nelly Morin 

  WINEMaker

  Olivier Morin 

  region

  Bourgogne Chitry, near Chablis 

  Vineyard holding

  12 ha 

  Soil types

  Kimméridgiens & limestone

  varieties

  50% Chardonnay + 25% Pinot Noir en 25% Aligoté 

  Fermentation

  Naturel ferments in inox tanks without sulphur 

  Aging

  Inox tanks sur lee for 12 months at least and used oak barrels 

  fARming

  Organic (in conversion)

  visit website

  http://www.olivier-morin.fr/index.php?lang=en


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Verstopt tussen Chablis en Auxerre ligt in een kleine vallei het wijnbedrijf van Olivier Morin. Samen met zijn vrouw Nelly beheren ze 12 hecatare wijngaard beplant met Chardonnay, Pinot Noir en Aligoté. Deze noordelijke gelegen Bourgogne appellation wint langzaam aan populariteit onder de wijnliefhebbers en journalisten. Een artikel in het Franse wijnmagazine 'La Revue du Vin de France' bracht me bij Olivier. Alleen was er in 2015 en 2016 weinig wijn te verdelen door kleine oogsten. Gelukkig in 2017 weer een volle kelder en meldt Olivier dat ik wat kan kopen in 2019. De 2017 is voor de rode wijn uit Chitry formidabel goed, dat geluk hebben we dan na twee jaar wachten. Meer info over Olivier lees je in het leuke artikel onderaan de pagina van het NRC Dagblad. 

  De bodem is vergelijkbaar met het nabij gelegen Chablis. De voormalige zeebodems zijn enorm kalkrijk  gevuld met oude fossielen, de Fransen noemen dit 'kimméridgien'. De wijngaarden zijn biologisch bewerkt en in de kelder is Olivier heel precies: strenge selectie, zacht persen en minimaal zwavel. Het geeft echt hele fijne wijnen, zacht en vullend! Prijs en kwaliteit zéér interessant! 

  Artikel in NRC Dagblad

  Er zijn Nederlandse deejays die worden wereldberoemd. En zo zijn er in Frankrijk deejays die een wijngaard gaan runnen. Na een carrière van plaatjesdraaien op Radio Auxerre en popconcerten organiseren onder de naam Chitry Rock Café ging Olivier Morin weer doen waar hij voor geleerd had op het Lycée Viticole in Beaune: wijn maken. Want het plaatselijk radiostation had hem niet de status van Wolfman Jack bezorgd. En ook het Rock Café werd geen Woodstock.

  Toch lag status onder handbereik, in de wijngaard van zijn ouders. Want die bezaten een aantal prachtige hectares in Chitry, ietsje ten westen van Chablis in de vallei van de Yonne, waar volgens overlevering ooit de eerste chardonnaystokken werden aangeplant. En een beetje liefhebber weet dat deze druif het basismateriaal vormt van de beroemdste witte wijn ter wereld, Bourgogne.

  In 1992 nam Morin - hij was toen dertig - de wijngaard van ze over om na zes jaar investeringen en verbeteringen in 1998 zijn eerste eigen wijn op de markt te brengen, cuvée Olympe. En gelukkig hanteert Morin bij zijn productie geen tussenpose van vier jaar anders had ik deze 2009 niet kunnen proeven. Daarin is duidelijk de verwantschap met Chablis te bespeuren. Helemaal verwonderlijk is dat niet, want ook de grond is in Chitry kalkrijk. Ooit was er hier sprake van zee en het terroir wordt mede bepaald door prehistorische oesterschelpresten.

  In het glas openbaren deze zich in een heerlijke, schone, frisse, krokante, ziltige, niet-commerciële, noordelijke Bourgogne blanc. Heel anders dan de vaak iets exotischer aandoende witte wijnen die aan de andere kant van de Morvan worden geoogst. Ik dronk ‘m naast schol met cantharellen, een gerecht dat ook bij restaurant Seinpost (*) in Scheveningen op de kaart heeft gestaan. Zou u ook eens moeten doen.