Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/frankrijk-34/pattes-loup-chablis
Zoeken
Shop

  OWNER

  Thomas Pico 

  WINEMaker

  Thomas Pico 

  region

  Burgundy - Chablis 

  Vineyard holding

  20 ha

  Soil types

  Kimmeriedgen and chalk 

  varieties

  Chardonnay 

  Fermentation

  Natural fermentation - Oak - less than 10% new oak  

  Aging

  Oak barrels - less than 10% new oak 

  fARming

  Biodynamic certified - Demeter 

  visit website

  www.pattes-loup.com


  Deze pagina printen

  Domaine Pattes Loup is gevestigd in het dorpje Courgis binnen de appelatie Chablis. Courgis is een gemeente in het Franse departement Yonne, in de Bourgogne. Het maakt deel uit van het arrondissement Auxerre. De meeste wijnstokken van Thomas zijn gelukkig geplant door zijn grootvader. De percelen waar dit gedaan is, bevinden zich in de heuvels rond Courgis en Preys. Niet geheel ontoevallig zijn dit de twee hoogstgelegen dorpen in de Chablis, met wijngaarden op ongeveer 300 meter hoogte. Er is hier sprake van een authentieke Kimméridgen bodem. Dit is een bijzonder bodemtype van kalk en schelpen, feitelijk een uitstulping van een oud kalkrif. In Europa vind je deze unieke bodem op slechts twee andere plaatsen, namelijk in de Franse Sancerre en in het Duitse Franken. Het geeft een enorme mineraliteit aan de wijn.

  Wijnmaker Thomas Pico is slechts 27 jaar oud als hij zijn eerste oogst (2006) in 2008 gaat verkopen. Zijn kindertijd bracht hij door in het dorpje Courgis, midden in de Chablis. Hij werd daar omgeven door een vader en een grootvader die wijnmaker van beroep waren. De passie voor wijn is hem dus met de paplepel ingegoten. Naast de praktische ervaring uit zijn jeugd heeft Thomas tevens oenologie gestudeerd in Beaune. Na deze studie te hebben afgerond, heeft hij zich gericht op zijn eigen domaine met een paar hectare wijngaard die afkomstig waren van het familielandgoed van Bois d’Yver, het eigendom van zijn vader. Thomas heeft daar acht ha bewerkt tot volledig biologisch-dynamisch.

  Robert Parker’s ‘The Wine Advocate’ is lyrisch over Thomas Pico: ‘Thomas Pico is just a bit past his 30th birthday, but he is already on his way to becoming a superstar’. Komend uit zijn mond, betekent dat veel. Thomas wordt in zijn werk sterk beïnvloed door zijn buren, de vermaarde wijnmakers Olivier en Alice de Moor. Met twee van zulke mentoren is het niet verwonderlijk dat Thomas de meest talentrijke wijnmaker van de Chablis genoemd wordt. Thomas heeft een paar zeer lastige oogstjaren achter de rug. In 2015 heeft enorm veel hagel de oogst vernietigd en in 2016 en 2017 herhaalde zich dat in combinatie met de vorst. Dit betekent dat er zeer weinig flessen te verdelen zijn de komende jaren. Thomas heeft in 2016 voor het eerst een Vin de France wijn gemaakt van druiven die hij bij vrienden heeft verkregen om zijn kelder toch nog gevuld te krijgen. Deze wijn komt ook met de oogst van 2017 op de markt in juni 2018.