Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/frankrijk-34/prieure-saint-christophe
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Domaine Giachino

  WINEMaker

  Clément, David et Frédéric Giachino

  region

  Savoie

  Vineyard holding

  15 ha divided in 5 individual terroirs

  Soil types

  Clay-limestone

  varieties

  Mondeuse & Altesse

  Fermentation

  Natural yeasts, no oenological input, minimal amount of sulphite added at bottling

  Aging

  Stainless steel tanks and barrels

  fARming

  Organic and biodynamic (certified ECOCERT and DEMETER)

  Website

  Domaine Giacino


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  In november '22 gingen Ruben en Martijn richting Parijs om op een koude maandag een tasting te bezoeken, waar enkel bio/biodynamische wijnboeren uit de Savoie, Isère en Bugey samenkwamen. De tasting was een groot succes, net als het diner de avond ervoor, bij Le Bon Georges. Tijdens de tasting kwamen veel nieuwe wijnen en wijnmakers naar voren uit nog steeds vrij onbekende gebieden. Dit was een uitgelezen kans om een 'deepdive' te doen in deze bijzondere hoek van Frankrijk. Er ontstond een shortlist van zo'n 10 producenten en daarvan gaan we met twee ons portfolio uitbreiden in 2023.
  Met als eerst: Domaine Prieuré Saint-Christophe. Een relatief nieuw domein. Relatief omdat het lange tijd onder de rader heeft geopereerd en de wijnen waren simpelweg niet heel bekend. Sinds 2015 is het domein overgenomen door de familie Giachino. De familie is rond 1988 gestart met de wijnbouw na een overname van een wijngaard in het hart van het Chartreuse natuurpark. Prieuré Saint-Christophe wordt overgenomen van Michel Grisard (ook wel bekend als 'the Pope of Mondeuse') door de broertjes Giachino. Wat Pierre Overnoy is voor de Jura is Grisard voor de Savoie. Een absolute pionier van verfijnde wijnen 'au naturel'. Totaal is er zo'n 6 hectare aan wijngaarden die sinds 1994 biologisch-dynamisch bewerkt worden en rondom de dorpjes Frétérive en Arbin liggen.

  Voor rood is er Mondeuse en er is een klein beetje wit van Altesse. De wijnen worden gebotteld onder de herkomstbenaming IGP Vin des Allobroges. Grisard had één groot doel sinds begin jaren ’80 en dat is om Mondeuse beroemd te maken, en dat werk zet Clément Giachino voort. Het rood is rijk en vol; Mondeuse heeft tannine en geeft wijn met veel kleur en structuur. Vandaar dat de wijnen gerijpt op de markt worden gebracht. De witte wijn van Altesse is een van grote schoonheid.
  Zowel de geur als de wijn zijn loepzuiver en puur, alsof het smeltwater van de Savoie zich heeft gemengd met de wijn.