Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/griekenland-1/volacus-tinos
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Michalis & Eirini Kontizas

  WINEMaker

  Michalis Kontizas & Ilias Roussakis

  region

  Tinos 

  Vineyard holding

  12 ha

  Soil types

  Granite and sand

  varieties

  90% is Assyrtiko en Malagouzia and the other 10% is Mavrotragano and Rosaki

  Fermentation

  Crushed and pressed into steeltank, natural fermention with indigenous yeast 

  Aging

  Stainless steel tank

  fARming

  Organic certififed

  visit website

  https://www.volacuswine.gr


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Tinos ligt in de Middellandse Zee, behoort tot de Cycladen eilanden en ligt naast Mykonos. Er wonen 10.000 mensen verdeeld over 45 dorpen en stadjes. Op het moment zijn er zeven wijnmakers actief op het eiland die samen goed zijn voor 50 hectare wijngaard. Voor de tweede oorlog was er meer wijnbouw maar na de oorlog lag de focus op veeteelt. 

  De in Tinos geboren en getogen Michalis Konitzas en zijn vrouw Eirini keren tijdens de financiële crisis vanuit Athene in 2004 terug naar hun geboorte eiland. Ze kopen een stuk grond van 10 hectare waar al 1,5 hectare wijngaard aanwezig is. De wijnen worden gemaakt in het dorpje Falatodos gelegen op 425 meter hoogte aan de rand van de Middellandse Zee. Ze zijn eerst een half jaar bezig om de wijngaarden vrij te maken van de enorme 'volakes' rotsen die in het land liggen. Een flinke investering in tijd, geld en energie maar een drom verwezenlijken kost nou eenmaal veel toewijding.  De eerste wijn wordt gemaakt van de oogst in 2010 van de al aanwezig aanplant Assyrtiko. 

  Meer dan tien jaar later bestaat het wijngoed uit 12 ha biologische wijngaard in hun fraaie 'clos' (foto boven) omringt door de bijzondere granieten rotsen. Het biologisch werken is niet altijd makkelijk aangezien de zee dichtbij is en de mist in de wijngaarden voor vervelende schimmels kan zorgen maar Michalis weigert in zo'n fraaie natuurlijke omgeving met chemische middelen of pesticiden te werken. Dit klinkt voor ons logisch, maar je moet het wel even doen allemaal. Hier geen vulkanisch terroir maar zand en graniet. 

  Ik kwam de wijnen van Volacus op het spoor door een review van Jancis Robinson in mijn zoektocht naar bijzonder Grieks wit. 90% van de aanplant bij Volacus zijn witte mediterrane druivenrassen. De Malagouzia (zacht en aromatisch) en Assyrtiko (fruitig, zilt, kruidig) gedijen uitstekend in het warme droge klimaat waar de wind van zee voor verkoeling zorgt. Ze werken samen met een vooraanstaande oenoloog die op beroemde Santorini een aantal succesvolle wijnhuizen begeleid heeft. De druiven worden op de farm vergist op staaltank. In het midden van de wijngaard staat een kleine kelder opgetrokken uit de stenen die in de wijngaard lagen. 

  De wijnen zijn ondank de nog jonge leeftijd van de stokken van zeer goed niveau. Een zuivere aanzet en goede vulling van het fruit, typisch mediterraan met een fijne frisheid. Griekse finesse op voorraad.