Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/italie-17/ampeleia-grosseto
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Giovanni Podini & Elisabetta Foradori 

  WINEMaker

  Marco Tait

  region

  Grosetto – Maremma – Toscana 

  Vineyard holding

  125 ha of which 35 ha is planted with varieties on the different altitudes

  Soil types

  Clay, galestro, and palombini

  varieties

  Alicante Nero, Carignano, Cabernet Franc, Trebbiano, Sangiovese, Alicante Bouschet, Mourvèdre 

  Fermentation

  Fermentation occurs spontaneously with natural yeast in concrete – 25 mg/l of sulphur 

  Aging

  Concrete and foudre

  fARming

  Biodynamic certified - Demeter

  visit website

  http://www.ampeleia.it


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Elisabetta Foradori, de vrouw met de enorme drang naar het maken van drinkbare en pure ‘natuur’ wijnen in de Dolomiti, gaat in 2002 een joint-venture aan met twee partners in het zuiden van Toscane. Na een zoektocht van twee jaar valt haar oog op een afgelegen azienda in het gehucht Melita, gelegen naast de Romeinse vesting Roccatederighi. We zitten officieel in het Massa Marittima, een gepolderd moerasgebied dat op zo’n 50 km ten noorden van Grosetto ligt. Elisabetta proeft de klasse van de wijnen verbouwd op de ‘Colline Metallifere’, een gebied dat bekend is geworden door de ‘mijnen’ van ijzer en koper uit de bodem. Na het proeven van de Cabernet Franc koopt ze direct de azienda gelegen op 600 meter hoogte met een zware kleibodem en nog twee percelen in een lager gelegen deel met een luchtige zandbodem.

  Sommige wijngaarden worden opnieuw aangeplant en er wordt direct gestart met een biologische aanpak. In 2009 zelfs een stapje extra door de volledige 35 ha biologisch-dynamisch te gaan verbouwen. De aandacht ligt volgens Simona, die samen met wijnmaker Marco verantwoordelijk is voor Ampeleia, op het stimuleren van de diversiteit op het landgoed. Naast de wijngaarden vind je ook kruiden, olijfbomen, vijf runderen, groenten, granen en stukken met bos. Simona verteld dat ze enkel werken met mediterrane rassen als Alicante nero (Grenache noir), Carignan, Alicante Bouscet, Sangiovese en 3 ha met oude Cabernet Franc stokken die op 600 meter hoogte indrukwekkende resultaten geeft. De kelder is volledig gevuld met cementen vaten, amfora’s en een paar grote houten vaten van 3000-5000 liter. In de stijl van Elisabetta werkt Simona en haar 9-koppige team veelal in de wijngaarden. In de wijnkelder laten ze echter vooral de natuur haar werk doen.

  Tijdens de proeverij spat de verfijning er vanaf, met luchtige rode wijnen van rijp fruit. Nergens proef je teveel maceratie, onrijpe aroma’s of eikenhout. Ik ben vooral onder de indruk van de Alicante Nero, ‘The Pinot Noir of the south’ zoals Elisabetta vertelde tijdens een beurs in de Loire. De wijnen worden waar nodig licht gefilterd en met maximaal 20 mg per liter zwavel gebotteld, naturel it is!

  Ik ben dan ook zeer verheugd dat ik deze prachtige Toscaanse wijnen mag aanbieden vanaf half juni 2015!

  Video