Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/italie-17/crasa-src-etna-sicilie
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Rori Parasiliti

    WINEMaker

    Rori Parasiliti

    region

    Solicchiata & Randazzo, Etna, Sicilia

    Vineyard holding

    12 ha - 5 plots - 600-1000 meter altitude on the Etna slopes

    Soil types

    Basalt, black sand, volcanic rock 

    varieties

    Nerello Mascalese, Nerello Capuccio, Carricante & Grenache Noir. 

    Fermentation

    Concret vats 

    Aging

    Concret vats & big botti oak

    fARming

    Organic

    visit website

    Crasà


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Onze zoektocht naar een stijl Etna rosso die bij Smaragd wijnen past duurde een paar jaar. Meerdere wijnhuizen passeerden de revue maar de wijnen raakten me nooit helemaal. Als we in de zomer van 2018 op bezoek zijn bij Nicolai van Trediberri en 's avonds eten in Serralunga d'Alba krijgen we een wijn blind ingeschonken. Ik was gelijk onder de indruk, de rijpheid van het fruit, de diepe zuren, specerijen geur, zachte gulle tannine en de verfijnde en lange adronk verraade een wijn van een groots terroir. Na een tijdje besloten we (Stefen Wierda - Merlet* - Marco Ijpma - Moon) ons oordeel te geven en stemden unaniem voor een rode wijn van de Etna. Een totaal onbekend label (SRC Rosso) van een Etna producent kwam te voorschijn en wat een geweldige wijn. Eenmaal terug in Nederland toch maar even snel contact gezocht met Rori van Tenuta Crasà en we vertelden ons verhaal. We waren precies op tijd want er was nog een half pallet beschikbaar van de SRC Rosso 2016 die we gedronken hadden in Barolo. 

    Rori maakt sinds 2013 samen met Sandra (dochter) en Cinzia (vrouw) (SRC, als je dit uitspreekt betekent het op zijn Siciliaans 'hier zijn we'.) wijn op de Etna. Ze bezitten vijf verschillende plots op de beste stukken van de Etna nabij de dorpen Randazzo en Solicchiata. Rori vertelt met dat je op de Etna de beste wijngaarden vindt op de 'collato's, vrij vertaald 'op de versteende magna stromen van de vulkaan'. In totaal 8 ha tussen de 600-1000 meter hoogte en een gemiddelde leeftijd van de stokken van 80 jaar. Rori vertelt dat zijn leermeester niemand minder is dan Frank Cornelissen (een Belgische wijnmaker van de meest gewilde Etna wijnen van het moment). Daarvoor heeft hij heel Europa doorgereisd. Tijdens deze reizen proeft hij met de meest benadigde wijnmakers van Europa in de Jura, Loire, Rhône en Bourgogne.
    ​In het begin maken ze wijn vanuit een garage maar sinds de oogst van 2016 vanuit een nieuwe kelder met tanks van cement en grote Botti (2500L+) eikenhouten vaten uit Slovenië. Bij botteling gebruiken ze minimaal sulfiet en zijn de wijnen ongefilterd! Pure expressie van de vulkanische Etna, Wow!