Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/italie-17/foradori-dolomiti
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Elisabetta Foradori 

  WINEMaker

  Emilio Zierock

  region

  Trentino – Mezzolombardo – Vigneti Delle Dolomiti 

  Vineyard holding

  25 ha

  Soil types

  Alluvial, clay, and limestone

  varieties

  Teroldego – Manzoni Bianco – Nosiola – Pinot Grigio 

  Fermentation

  Tinajas, concrete, and wood – different fermentation for different wine – 28-40 mg/l of sulphur 

  Aging

  Concrete and wood - old and large   

  fARming

  Biodynamic certified - Demeter

  visit website

  http://www.elisabettaforadori.com


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Tijdens mijn werk als sommelier bij Restaurant Cordial in 2007 proefde ik voor het eerst een ‘Teroldego’ wijn van de Campo Rotaliano in Italië. Mijn leermeester Roy Pelgrim vertelde me dat Elisabetta Foradori de beste referentie is voor deze onbekende druif uit de Noord-Italiaanse bergregio ‘Dolomiti’. Vanaf het Gardameer is langs Verona op een uur rijden noordwaarts langs de prachige stad Trento en de meanerende Fiume Adige rivier. 

  De Foradori’s maken sinds 1902 wijnen in de regio vanuit de stad Mezzolombardo, naast druiven is het altijd een gemixed bedrijf geweest. Als haar vader overlijd is ze pas 19 jaar oud. Haar moeder heeft weinig 'feeling' met de wijnbouw en zo kan het gebeuren dat 19 jarige jonge vrouw in 1984 haar eerst oogst vinifeert. Één van de eerste acties van Elisabetta is het herplanten van 6ha wijngaard met een oude kloon van Teroldego. De trend in de jaren '80 van het aanplanten van internationale rassen als Chardonnay en Merlot gaan aan haar voorbij.  Ze valt gelijk op door de hoge kwaliteit van de Teroldego. Ook al zijn de wijnen in de beginjaren wat ‘degelijk’, er is niemand die zo goed als Elisabetta met Teroldego overweg kan. Haar harde werk heeft er voor gezorgd dat haar rode wijn Granato behoort tot de één van de wijnen in Italia met een aparte cult status. 

  Het moet in 2014 zijn geweest zijn geweest dat ik een schitterende documentaire zag waarin zij in het Italiaans sprak over haar wijnen. Dit moest ik maar weer eens gaan proeven. in Parma op een kleine beurs heb ik een uur met haar geproefd, waarbij ze alles perfect aan me heeft uitgelegd. Het domein van Elisabetta is 26 ha groot. 80% van de aanplant is de blauwe Teroldego druif op de vlakte bij Mezzolombardo. Veel wijngaarden zijn in pergola getraind. Boven Trento zijn er er aantal terraswijngaarden (Fontantasanta; 8 ha) waar de witte druiven (Manzoni Bianco en Nosiola) vandaan komen. 

  Ze merkt dat de natuur grote invloed uitoefent op haar wijngaarden en ze is vervolgens opzoek gegaan naar de kracht van de natuur. Ze zocht methodes om de wijngaarden meer te stimuleren zonder chemische en synthetische middelen. Haar eerste ervaring met biologisch-dynamisch verbouwen in 2002 opende dan ook haar ogen. Sinds 2009 is het hele domein door Demeter gecertificeerd als biologisch-dynamisch.  Ze merkte direct dat de energie van de stokken toeneemt, er gezondere druiven komen en er een prachtig ecosysteem in haar wijngaarden ontstaat. Sinds 2008 is ze gestart met vergisten op Amfora. Op deze grote aardewerk potten van 1000-2000 liter van klei gemaakt vergisten de wijnen met de schillen voor een langere periode (8 maanden).

  De afgelopen jaren heeft Elisabetta een stapje terug gedaan. Haar kinderen zijn inmiddels na omzwervingen weer terug op het familiedomein. Emilio als wijnmaker, Theo verantwoordelijk voor de marketing en verkoop en dochter Myrtha als wijngaard manager en ze teelt groenten in de wijngaarden die ze verkoopt aan lokale restaurants. Het wijngoed is sowieso een hele bijzondere plek, vol natuur en energie! Elisabetta is een purist, innemend, altijd vriendelijk en verteld met heel veel passie over haar levenswerk! Ik ben dan ook zeer vereerd dat ik jaarlijks een allocatie krijg van haar topwijnen. Voor mij zijn haar wijnen in de ‘vin naturel’ hoek samen met Alexandre Bain en JF Ganavat de allergrootste!

  Foradori beschreven door Maya Zierock


  At Azienda Agricola Foradori, a fourth generation of vignerons are working to grow plants that maintain their natural expressivity. Located in Mezzolombardo (Trento) in the heart of Campo Rotaliano surrounded by the Dolomites, the estate was built in 1901 and has been carried on by the Foradori family from 1939. Since then we have been working to valorize the ancient local variety Teroldego, and from 2002 we have implanted biodynamic agriculture. It was Elisabetta Foradori and Rainer Zierock’s work that led to the conservation and regeneration of the Teroldego grape genetics through the cultivation of the grape’s original genotypes. Today their children Emilio, Theo and Myrtha Zierock continue in their footsteps in running the estate.
   
  Aside from wine our focus is also in cultivating vegetables and breeding Tyrolean Grey cattle for cheese production. As guardians of the land we believe our work is measured with time, with nature’s rhythms, with the anticipation for the plants to grow, to age, to give fruit, for the wine’s slow evolution in the silence and darkness of the winery.
   
  Technical Data:
  Land : 28ha (14ha estate owned in Campo Rotaliano, 9ha on 50 year loan in Fontanasanta, 5ha collaborations with members of our team)
  Bottles per year : 160.000
  Terrior: Campo Rotaliano (alluvial, gravel and sand) + Fontanasanta (mainly calcareous clay)

  Video