Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/italie-17/mitja-sirk-marta-venica-friuli
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  Mitja Sirk & Marta Venica - Collio

  “We like to help our vines and our soil to develop a stronger ecosistem, we do not like to work our soils with machines but we follow the idea of growing weeds and different plants to improve biodiversity and fertility. ”

  MitjA SIRK

  OWNER

  Mitja Sirk 

  WINEMaker

  Mitja Sirk and Marta Venica

  region

  Collio - Friuli Venezia Giulia - Italy

  Vineyard holding

  4.5Ha. Part of them are rented. 

  Soil types

  Ponca, this is a local type of Flysch. Basically is a subsequence of sandsone and marl that formed millions of years ago. It looks like a millefeuille. 

  varieties

  Friulano

  Fermentation

  Most of the wines are now fermented and matured in stainless steal but we always work also with some old barriques, tonneaux and some ceramic vessels. 

  Aging

  Stainless steel and old barrique. 

  fARming

  Ecological with organic principles


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Mitja is begonnen met wijn maken op elf jarige leeftijd. Op bezoek bij ‘godfather’ Josko Gravner krijgt hij het voor elkaar dat Gravner hem een amphora geeft. Na de oogst krijgt Mitja genoeg druiven om wijn van te gaan maken. De komende zeven jaar blijft hij bij Gravner in de leer. Dit alles lijkt een prachtige start om een van de beste wijnmakers te worden met ‘orange’ wijn. Toch maakt Mitja nu zijn wijn op een heel andere manier.

  De familie Sirk komt na de tweede wereldoorlog terecht in het plaatje Cormons in Friuli, maar komt van origine uit Slovenië. Tot 1974 maakt de vader van Mitja hier wijn, maar dan stort hij zich op het uitbaten van een hotel. Niet onverdienstelijk want hotel La Subida is nu beroemd en Trattoria al Cacciatore heeft een ster én een waanzinnige wijnkaart. Echt een tip als je in de buurt bent. Daar proeft Mitja de hele wereld aan wij en hij besluit dat hij in het buitenland stages wilt gaan lopen. Hij werkt bij Dujac, Conterno, Isole e Olena en Roulot. Bij iedere producent leert hij weer wat anders en steeds meer wordt voor hem duidelijk welke stijl wijn hij wilt maken. Zijn stijl is puristisch; eigen gisten, whole bunch press, lang contact met de fijne lie, rijping op rvs en temperatuurcontrole. Een compleet andere stijl dan hoe hij begonnen is onder toeziend oog van Gravner.

  Hij begint met het maken van zijn eigen wijn in 2016 en legt zich toe op Fruilano. Een typisch druivenras in de regio. De bodem heet Ponca in het Italiaans, je moet het zien als op elkaar gedrukte platen van compacte zandsteen met mergel. Als een soort millefeuille, deze bodem zorgt voor structuur en concentratie bij Friulano. De oudste wijngaard van Mitja is in 1960 geplant en daarnaast zijn er ook wijngaarden met jongere aanplant. In de kelder dus vooral rvs tanks, maar er zijn ook enkele betonnen vaten en oud hout voor rijping. De gisting begint altijd in rvs tanks en na de gisting blijft de wijn rijpen met de fijne lies. Dan past hij een lichte battonage toe, maar past hij op om door het rvs niet teveel reductie te krijgen. Pas vlak voordat de wijn gebotteld wordt is er een lichte filtratie.

  Wij zijn enorm blij met deze aanvulling. De wijnen van Mitja spreken voor de huidige generatie wijnmakers in het algemeen, en zeker binnen Friuli. Pure wijnen die de druifexpressie willen laten zien zonder dat de wijnen worden gestoord door de opvoeding. In de jeugd wat schuw, dus een karaf is geen overbodige luxe.