Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/italie-17/trediberri-barolo
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Nicola Oberto

  WINEMaker

  Federico Oberto

  region

  La Morra – Langhe – Piëmonte 

  Vineyard holding

  9 ha 

  Soil types

  50% Silt, 25% Clay, 25% Sand 

  varieties

  85% Nebbiolo – 13% Barbera – 2% Sauvignon Blanc 

  Fermentation

  Initially in small concrete tanks – foudres – stainless steel – oak 

  Aging

  Concrete and big barrels

  fARming

  Organic certified since 2015

  visit website

  https://www.trediberri.com/en/


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Een nog jonge cantina in het befaamde Barolo gebied ten zuiden van Turijn in de omringde Alba/Langhe regio. In het voorjaar van 2008 kopen vader Frederico en zoon Nicola Oberto samen met vriend Vladimiro Rambaldi 9 ha wijngaarden in La Morra. Het beslaat 5 ha in de Berri cru met relatief jonge stokken, 2 ha in de cru Capelot en 2 ha in de befaamde top cru Rocche dell’Annunziata. De Oberto familie bezit dit superieure stuk in deze topwijngaard al sinds het einde van WOII. Naast de drie eerder genoemde mannen is er ook een vrouw actief binnen het bedrijf. En wel de moeder (Anna Rosa) van Nicola, die haar baan heeft opgezegd om als viticulturist aan de slag te gaan in de wijngaarden. Er wordt gekozen voor een biologisch aanpak in de wijngaarden en aan de top van Rocche dell’Annunziate wordt een nieuwe kelder betrokken om alles tot in detail te kunnen beheersen.

  Binnen Barolo, dat is opgesplitst in zeven subzones, heerst een grote strijd tussen de stijl van wijn maken. Enerzijds de traditionele club met als uithangbord Rinaldi (lang gerijpte, ietwat bleke, strenge wijnen) en anderzijds de moderne club met als ambassadeurs Angelo Gaja & Elia Altare (rijpe geconcentreerde barrique gerijpte wijnen). Bij Trediberri vergisten ze eerst op staal, maar rijpen vervolgens aan de hand van de kwaliteit van de druiven de wijnen op botti (grote foudre’s, oud hout) of op eikenvaten van 250-500 liter. La Morra geeft in mijn opinie zeer verfijnde en misschien wel de meest zachte Barolo wijnen, daar helpt een gecontroleerde vergisting op staal natuurlijk wel aan mee. Wat ook erg belangrijk is, is de keuze om de juiste kloon van Nebbiolo te gebruiken.

  Er zijn in de heuvelachtige Langhe regio drie prominente Nebbiolo klonen aanwezig; Lampia, Michet & Rose. Waar je in zeven zones Barolo en in drie zones Barbaresco wijn van mag maken. Nebbiolo is een laat rijpend druivenras waarbij een hoge concentratie van zuren, suiker en tannine aanwezig is. Het is dan ook van essentieel belang om te plukken als alles perfect in balans is. Nebbiolo is als druif flink tannineus. Dus geduld, kennis en ervaring is een pré voor het maken van Barolo. Maar goed dat vader Frederico al 40 jaar ervaring heeft! Met als gevolg dat de eerste topscores van gerenommeerde journalisten binnenstromen.

  De honderd jaar oude oma van Nicola schittert in een prachtige video (zie onderaan deze pagina) waarin ze verteld dat ze in 1951 de Nebbiolo kloon Lampia in de Rocche dell’Annunziata aanplantte met daar tussendoor kikkererwten, lupine, mais en bonen. De biodiversiteit was, aldus oma, zeer belangrijk! De kloon Michet werd vervangen omdat deze lage opbrengsten had. De Lampia bevatte hogere suikerwaardes en dus kregen de Oberto’s meer betaald voor een kilogram druiven. Verder vertelde ze dat ze alleen in de ochtend in de wijngaard konden werken omdat het in de middag veel te warm was!

  Met dank aan Andrew Gunn van Iona, die een huis heeft in Barolo, ben ik deze producent op het spoor gekomen. Met gepaste trots presenteer ik dit jonge topdomein! Begin dit jaar nog geroemd vanwege de jaargang 2014 in het ‘Vinous wine magazine’.

  Video