Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/oostenrijk-3/hans-anita-nittnaus-burgenland
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNERs

    Hans, Anita & Martin Nittnaus 

    WINEMakers

    Hans Nittnaus  for the estate wines, Martin for the Fux and Manilla

    regions

    Göls/Burgenland & Joïs/Leithaberg 

    Vineyard holding

    45 ha 

    Soil types

    Sand and clay in Göls \ kalk and slate in  Joïs

    varieties

    Zweigelt in Göls, Pinot Blanc, Merlot, Blaufränkisch & Chardonnay in Joïs

    Fermentation

    White whole buch press in oak or steel / reds destemmed partly whole bunch in big oak barrels 

    Aging

    Reds aged in barrique 500 liter / whites 50% steel 50% oak 

    fARming

    Organic certified

    visit website

    www.nittnaus.at


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Ja als je Smaragd Wijnen als naam kiest dan mag je een ruime keus aan Oostenrijkse wijnen verwachten. Ik heb dan ook daad bij het woord gevoegd en ben begin 2017 richting Oostenrijk getrokken voor een nieuwe producent. Met Dockner en Pichler-Krutzler in het assortiment is het zuiver wit prachtig ingevuld, alleen de rode wijnen van de typische Oostenrijkse blauwe druivenrassen Zweigelt, Blaufränkisch en Sankt Laurent zijn wat schaars vertegenwoordigt. Ik had mijn huiswerk goed gedaan en na drie bezoeken en proeverijen in de kelders kwam er toch wel één producent naar voren die uitblonk in zo’n beetje zijn gehele gamma: Hans & Anita Nittnaus uit Göls.

    Op jonge leeftijd neem Hans samen met zijn vrouw Anita het wijngoed over ten noorden van de Neusiedlersee, de Oostenrijkse wijnbusiness zit een diep dal na het schandaal begin jaren ’80. Hans ziet dit als een geschenk, nu kunnen ze samen bouwen aan een goede toekomst. Het is dan ook zijn idee begin jaren ’90 om te starten met de Pannobile club, een samenwerking van inmiddels 9 wijnhuizen die aan de basis staan van het huidige succes van de rode Oostenrijkse wijnen. Van de 9 werken er inmiddels 7 biologisch of biodynamisch. Ook zijn ze allen gesitueerd aan de voet van de glooiende heuvels ten noorden van het Neusiederlsee, zo’n uurtje rijden ten zuid-westen van Wenen. Deze regio is sinds de komst van de Romeinen bekend om haar wijnbouw en haar warme klimaat, nergens in Oostenrijk is het warmer dan aan deze grens met Hongarije. Aan het begin van het millennium gaat Hans op zijn gevoel af en besluit eerst biologisch en later in 2007 biologisch-dynamisch te gaan werken. Ze volgen de gedachten van Rudolf Steiner en laten zich controleren door Respekt, een klein BD label voor wijnboeren.

    Het weingut bestaat inmiddels uit 30 hectare en er wordt nog 15 hectare gepacht. Hans zag de potentie van het naburige Jois in de DAC Leithaberg in de jaren ’90 en investeerde in een paar superieure percelen met Blaufränkisch en Chardonnay. Het geheim van Jois is de bodem met kalk en schiefer waar deze twee druivenrassen super op gedijen.  In Göls werd er naast Zweigelt en Sankt Laurent wat Merlot aangeplant. Zijn Pannobile is zoals het hoort een blend van de Oostenrijkse drie (Zweigelt, Blaufränkisch & Sankt Laurent) en wordt uitsluitend gemaakt druivenstokken in Göls met een terroir van zand en klei.

    Beide zoons zijn inmiddels ook actief in het bedrijf waar bij Martin inmiddels  zijn eigen  ‘Manilla’ label werkt een ‘orange’ Grüner  & ‘naturel’ Blaufränkisch maakt sinds de oogst van 2015.  Ik heb de Grüner Velltiner 2016 Manilla van een Stockinger vat geproefd, en dat was sensationeel, 10 dagen met de schillen vergist. Dit is niet makkelijk maar als je vader al meer dan 15 jaar biologische wijngaarden heeft, een kraakschone wijnkelder, een vracht aan ervaring en dan ook nog de ‘drive’ heeft om te blijven leren kan je als zoon alleen maak dankbaar zijn, en dat is Martin, prachtig koppel!

    We beginnen gelijk met een flinke lijst aan wijnen, de kwaliteit is hoog en de prijzen (nog) zeer schappelijk!