Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/oostenrijk-4/pichler-krutzler-wachau
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNERs

    Elisabeth Pichler-Krutzler & Erich Krutzler

    WINEMaker

    Erich Krutzler

    region

    Oberloiben/Durnstein - Wachau

    Vineyard holding

    12.5 ha

    Soil types

    River Danube sediments and orthogneiss & urgestein in steep terracce sites 

    varieties

    64% Grüner Veltliner – 35% Riesling – 1% Pinot Blanc

    Fermentation

    Steel or old oak with temperature regulation between 18 and 22 degrees

    Aging

    Steel for the base winea and oak casks for the Smaragd quality - 6-10 months 

    fARming

    Organic

    visit website

    www.pichler-krutzler.at


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    In het jaar 2006 stichtten de uit Wachau afkomstige Elisabeth Pichler en de uit Burgenland afkomstige Erich Krutzler hun eigen wijnhuis in Wachau. Beiden stammen af van gerenommeerde en erkende wijnproducenten. Zo is Elisabeth Pichler  de dochter van Franz X. Pichler, één van Oostenrijks meest gerenommeerde wijnmakers aller tijden. Hun eerste productie is van slechts een aantal jaar geleden, en toch vinden zij zichzelf al terug in het rijtje jonge top talenten dat de Oostenrijkse wijnwereld rijk is.

    De Wachau is een regio in Neder-Oostenrijk, op zo’n 80 kilometer ten westen van Wenen. Door deze 30 kilometer lange vallei tussen Krems an der Donau en Spitz, stroomt de rivier de Donau. Pichler-Krutzler Weingut ligt in het kleine dorpje Oberloiben, midden in dit gebied. De warme pannonische luchtstroom uit het oosten ontmoet hier de koele, Atlantische lucht uit het westen. Daardoor hoopt de hete lucht zich op dit gebied. Een garantie dus voor een geschikt wijnklimaat. Erich en Elisabeth beheren samen 7-8 ha wijngaard met Riesling en Grüner Veltliner stokken.  Sinds een jaar of wordt er geëxperimenteerd wordt met biologisch-dynamisch wijnbouw. Alle wijngaarden van Pichler-Krutzler zijn verdeeld over de hellingen, Fraüengarten en Klostersatz  liggen onderaan maar Loibenberg, Wunderburg en de Pfäffenberg liggen op de steile terrassen met de befaamde bodem van ürgestein.

    Pichler-Krutzler Weingut maakt wijnen van zorgvuldig geplukte druiven, er vinden vaak wel 2-3 pluk rondgangen per wijngaard plaats.  Volgens Elisabeth en Erich vereist het zowel emotie als intelligentie om de vruchten daar ook daadwerkelijk van te plukken.Elke wijn is een weerspiegeling van zijn eigen terroir, de eerste eigenschap van echt goede wijn. In de kelder wordt er gewerkt met een minimale interventie, geen toevoegingen van gist culturen en enzymen, de most vergist deels op staal en deels op grote houten vaten (fouder/hölzfass). Hun wijnen zijn puur en onvervalst. Zonder compromissen kiezen ze voor kwaliteit en de wijnen presenteren zich het best na een jaar op fles!

    Omdat ze onder het wijnhuis ook een rode wijn maken uit Burgenland is er helaas geen plaats voor ze bij de CODEX VINEA Wachau, vandaar ook geen termen als Federspiel of Smaragd op het etiket. Ik heb het ‘type ‘ wel aangeven om een indicatie te krijgen van de smaakstijl. Via deze link vind je meer informatie over de CODEX.