Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/oostenrijk-4/tom-dockner-traisental
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Tom Dockner  

    WINEMaker

    Tom Dockner 

    region

    Theyern - Traisental 

    Vineyard holding

    20 ha 

    Soil types

    Calcareous loess and conglomerate soil -  Hollenburg-Karlstetten formation

    varieties

    Grüner Veltliner 65%, Riesling 15%, Traminer 7%, Gemischter Satz 3%, Zweigelt 5% & Pinot noir 5%

    Fermentation

    Selective hand picking in October, skin contact for 3 to 12 hours, fermented in stainless steel tanks at 19-22°C or in 2500L Oak barrels, maturation on the fine yeast (sur lie) for 3 to 10 months.  

    Aging

    Stainless steel 80% and 20% Oak 2500l and 300l old and new 

    fARming

    Ecological

    visit website
    https://www.docknertom.at/en/

    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Theyern bevindt zich in het wijnbouwgebied Traisental, ten westen van de hoofdstad Wenen. Het ligt daar aan de aftakking van de Donau, langs de rivier de Traisen. Traisental kent net als de nabij gelegen gebieden van de Wachau, Kamptal en Kremstal wijngaarden op steile terrassen en op glooiende heuvels. De structuur van de bodem is ideaal voor wijnbouw en de warme lucht die door de vallei trekt, geeft de druiven wat extra warmte en zorgt tegelijkertijd voor een goede ventilatie. Tom bewerkt hier een gebied van zo’n 13 hectare, beplant met voornamelijk Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Noir, Zweigelt en de aromatische witte druif Traminer.

    De Oostenrijkse familie Dockner is een echte, traditionele wijnfamilie. De geschiedenis van deze wijnboerderij gaat terug naar de 19e eeuw, het moment dat ze zich vestigden in het dorp Theyern. Zoon Tom Dockner is de drijvende kracht achter deze wijnboerderij. In 2007 heeft hij de leiding overgenomen van zijn vader. Dit is tevens het moment geweest dat er is gekozen voor een meer natuurlijke aanpak in de wijngaard. Zo is Tom bijvoorbeeld gestart met natuurlijke compost en laat hij de diversiteit aan planten en kruiden in de wijngaard vrijuit groeien om het ecosysteem te stimuleren.

    Ik was al een jaar of wat op zoek naar een jonge, dynamische producent uit een Oostenrijks wijngebied waar ze nog echt goede Grüner Veltliners maken. Nadat ik hun website had bezocht, zocht ik niet veel later contact met Tom. Dezelfde dag nog werden de flessen opgestuurd, beloofde Tom. De proeverij eind juli was meteen raak. Ik heb de wijnen verspreid over drie dagen op meerdere momenten geproefd en ze bleven zich goed presenteren. Ook de buitenwacht waardeert zijn werk, aangezien Tom in 2010 door het belangrijke wijnmagazine Falstaff reeds werd uitgeroepen tot ‘opkomend wijnmaker van het jaar.’