Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/slovenie-1/burja-vipava
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Primoz Lavrencic

  WINEMaker

  Primoz Lavrencic

  region

  Vipava 

  Vineyard holding

  8 ha

  Soil types

  Flysch (Sandstone, Marl, Breccia and Conglomerate mix)

  varieties

  Rebula, Zelen, Laski Rizling, Malvasia, Pinot Noir and Blaufränkisch

  Fermentation

  Cement and big oak, whites ferment 7 days with the whole berries

  Aging

  Cement and big oak followed by one month of steeltank

  fARming

  Organic certified & biodynamic influence

  visit website

  Burja


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  We zijn altijd op zoek naar spannende wijnen van authentieke druivenrassen uit soms minder bekende gebieden. Deze intro past perfect bij de nieuwste aanwinst Burja uit Slovenië. Het werk van Primoz Lavrencic in de Vipava vallei in het hart van Slovenië.

  Met 7,4 ha in de prachtige Vipava vallei in Slovenië runt Primoz zijn familie wijngoed op 40 km van de Italiaanse grens (Triëst). De Vipava vallei is redelijk koel en de druiven hebben hier last van de forse wind.  De vallei ligt ingeklemd tussen het Trnovo Plateau in het noorden en het Karst in het zuiden. De Zelen druif heeft zich hier ondanks de pittig weersomstandigheden goed kunnen vestigen en is de basis voor de witte basis wijn. In de blend maakt hij gebruik van lokale rassen die we ook in het Italiaanse Friuli/Collio en het Sloveense Brda tegenkomen. Malvazia, Laszki Rizling (Tocai), Pinot Grigio en Malvazia. Qua rood Pinot Noir, Blaufrankisch en een klein aandeel Bordeaux rassen. In mijn beleving is dit een goede plek voor witte rassen de bijzondere bodem 'flysch' een complexe bodem, 50 miljoen jaar oud samensgesteld uit mica, calcite, flint en in mindere maten apatite, glauconite en ijzer oxides. Aangezien het een voormalig zeebodem is geweest kom Primoz geregeld afdrukken van fossielen tegen in het gesteente.

  In 1844 schreef een lokale priester al over het wijnmaken in de Vipava regio met het gebruiken van de schillen voor de witte wijn, tegenwoordig noemen we dit 'orange' wijn. Primoz vergist zijn wijnen op staal, beton (de befaamde ouef nomblot eieren) en eikenhout foudre's. Hij speelt hier met de uren/dagen qua inweking, bij sommige wijnen heb je nauwlijks het gevoel van een witte wijn met schilcontact en met sommige wijn veel meer.

  Video