Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-17/enric-soler-penedes
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Enric Soler

    WINEMaker

    Enric & Mercé Soler

    region

    Alt-Penedès

    Vineyard holding

    2,5 ha (NUN vinya dels Taus parcel and the parcel Espenyalluchs)

    altitude

    240-400 meter

    Soil types

    Sand, Loam, Clay and Chalk

    varieties

    Xarel.lo

    Fermentation

    Steeltank, Cement, Ouef Nomblot , Oak & Stockinger

    Aging

    Steeltank, Cement, Ouef Nomblot , Oak & Stockinger

    fARming

    Organic and biodynamic influence

    visit website

    Enric Soler


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    In augustus 2019 is het eindelijk gelukt, een afspraak met Enric en Mercé Soler in de Catalaanse Penedès. Meerdere keren dronken we zijn top wijn 'Nun Vinya del Taus' tijdens wijnreizen in Spanje. Enric is sommelier (Beste van Spanje in 1997) en geeft op het moment les aan studenten op de gastronomie opleiding in Barcelona. Als zijn grootvader overlijd in 2004 besluit Enric om zijn wijngaard in Sabanell (aangeplant in 1945) niet te verkopen maar zelf wijn te gaan maken.

    De wijngaard is niet zoals je zou verwachten een mytische plek op een helling, maar op een plat stuk tussen de bergen. Enric verteld dat tijdens de Spaanse burgeroorlog dit als vliegveld gebruikt is. De wijngaard ligt er fantastisch bij, veel oude stokken en de bodem ziet er gezond uit.
    We hebben hier te maken met een bevlogen koppel die er alles aan doet om hoogstaande wijnen te produceren. het perceel is een kleine 1,5 ha groot en er is afgelopen jaar nog een hectare bijgeplant. Het aanplanten gebeurd met 'massale selectie' van Xarel.lo uit de Vinya del Taus wijngaard om zo dicht als mogelijk bij de authetieke Xarel.lo smaak te blijven. Dan is er nog kleine Serrel in Torrelles de Foix (Alt Penedès) op 500 meter hoogte. Normaal vind je hier alleen Parellada druiven maar Enric durfde het aan om op deze koele plek Xarel.lo te graften in 2010 op oude onderstammen. Extreme arme bodem en het koelere weer laten de stokken hard werken en dat geeft een enorm goed resultaat.

    Wij zijn heel trots met deze toevoeging, het zijn ieder jaar kleine allocties maar voor de liefhebber zijn er wat flessen.