Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-17/guimaro-ribeira-sacra
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Pedro Rodriquez

    WINEMaker

    Pedro Rodriquez

    region

    Amandi - Ribeira Sacra - Galicia 

    Vineyard holding

    30 ha - 11 ha family owned 19 ha on contract 

    Soil types

    Losa - llicorella - slate with sandy soils and granite 

    varieties

    Mencia with small amounts like 10-15% of 'tutti frutti' varietal Merenzao, Sousón, Ferrol & Brancellao.
    For the whites its mainly Godello Torrontes & Treixadura

    Fermentation

    Red with whole cluster in open wooden tanks, whites on stainless steel tank 

    Aging

    6 - 12 months on older oak barrels of 225-500 liter 

    fARming

    Organic influence

    visit website

    Guimaro


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Mencia, voor mij persoonlijk één van de beste blauwe druivenrassen ter wereld. Hij heeft de verfijning van Pinot Noir en de kracht van Syrah, uit het noordelijk gelegen Rhône. Een mooie Mencia staat voor elegantie, diepgang en een zachte ronde smaak met fijne zuren. De beste Mencia komt of uit de buurt van Valtuille in de DO Bierzo, of hij is te vinden op de steile terraswijngaarden van DO Ribeira Sacra aan de Río Sil. Mede door dit steile karakter van de wijngaard bedraagt de oppervlakte slechts 600 ha. Ribera Sacra is bijzonder in trek bij grote wijnmakers als Raúl Pérez en Dirk van der Niepoort. In deze historische wijngaarden vinden we voornamelijk Mencia aangevuld met Mouraton, Sousón, Merenzao (Trousseau), en Brancellao (Alvarelhão). De wijngaarden zijn voornamelijk field blends met witte en blauwe druiven die door elkaar zijn geplant in dezelfde wijngaard. De bodem bestaat uit puur graniet, schist en Quartz.

    Onze zoektocht in 2015 bracht ons in het gehucht Santa Cruz de Brosmos bij Pedro Rodríguez van Adega Guimaro. Een kleine kelder in het uitgestrekte, groene, rotsige en werkelijk fenomenale landschap van Galicië. Pedro’s opa en oma begonnen rond 1900 met het verbouwen van druiven op de terrassen langs de Rio Sil. De proeverij in de kelder is een waar feest. De energieke dertiger vliegt voor ons door de kelder en verteld vol vuur over zijn ‘drinkbare’ rode wijnen. We proeven eerst de Joven 2014 uit drie inox vaten, deze is heerlijk juicy en gul. Daarna door naar de drie single vineyards (met de hand geperst en deels vergist met hele druiven en trossen) uit 2013 en 2014 met stokken tussen de 70 en 100 jaar oud, die zeer krachtig zijn. En dan komt er nog wat wit, de stokken staan tussen de blauwe in; Godello, Torrontes en Treixadura. Puur met een karakter van rood fruit. Wat een bijzonder glas! Na de proeverij volgen we Pedro naar de wijngaarden. Het betreft indrukwekkende terrassen op zeer steile hellingen. Beulswerk moet hier verricht worden, willen ze de wijnen laten slagen. Pedro legt ons uit hoe de zon draait en op die manier de wijngaarden opwarmt, en welke percelen dus als eerste rijp zijn. In de omgeving vinden we lavendel, kweepeer en zelfs kiwi’s. Het neigt dus naar een mediterraan klimaat in het overwegend Atlantische Galicië.

    Na twintig jaar hard werken heeft Pedro een prachtig domein gecreëerd dat klaar is voor de toekomst. In een nieuwe wijngaard, zeer hooggelegen heeft hij in 2014 een nieuwe wijngaard aangeplant met een aantal zeer interessante druivensoorten voor de regio: Caiño, Merenzao (Trousseau) en Sousón. Er is geen enkele twijfel over de succesvolle toekomst van Guimaro, mede doordat Guiterrez van Parker al meerdere malen de Finca Capellinos als beste wijn van Galicië heeft uitgeroepen! 

    In 2019 ben ik terug geweest bij Pedro. Er is is veel gebeur in 4 jaar tijd. De kelder is vergroot, het aantal hectare is flink gegroeid, er zijn nieuwe wijnen en er hangt een goede vibe. De 2018 wijnen zijn zo goed als klaar en deze maken direct een bijzonder goed indruk. Het is een drukte van jawelste in de kelder want de oogst komt eraan en er wordt gebottled. In de chaos proeven we de vier single vineyards van een Frans eikenhouten vat. Meixeman (5 vaten) is vol en sappig, Pombeiras (3 vaten) is een warme plek en dat proef je, meer spicey en dikker fruit, A Ponte (een nieuwe wijn) komt van een cru boven Meixeman en is een fieldblend van vijf druivenrtassen. Het is een krachtige wijn met structuur en meer tannine. Dan Capellinos, mijn favoriet, maakt toch even indruk na het vorige geweld, grootste wijn uit een grootse wijngaard, iets koeler, later geplukt en wat een finale! Het bezoek aan de wijngaarden is indrukwekkend! Wat een helden werk wordft hier verricht om het mogelijk te maken deze unieke wijnen te bottelen! zo steil, alles met hand. Chapeau!