Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-18/alvar-de-dios-toro
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    Alvar de Dios - Toro & Arribes

    “Alvar de Dios works in Toro and Arribes de Duero, where he produced 54,000 bottles of very personal and characterful wines. His background is at Marañones in Gredos, where he works with Fernando García from Comando G, if you want to understand his influences and style.”

    Luis Gutiérrez

    OWNER

    Alvar de Dios Hernandez

    WINEMaker

    Alvar de Dios Hernandez

    region

    Toro & Arribes de Duero – Castilla y León

    Vineyard holding

    10 ha

    Soil types

    El Pego: sand, Vagüera: red clay over limestone, Arribes: granite with mica

    varieties

    White: Doña Blanca, Albillo Rojo, Albillo Real, Albillo Negro, Albillo Castellano, Moscatel de Grano Menudo, Muscat de Alexandria, Moscatel Rojo, Godello, Verdejo, Palomino Fino and Malvasia
    Red: Tempranillo, Juan Garcia, Rufete Trincadeira Preta, Mencia and Bastardo

    Fermentation

    Hand harvested, natural yeast fermentation

    Aging

    300–1000L French oak barrels

    fARming

    Organic certified with biodynamic influence

    visit website

    Alvar de Dios


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Toro wordt vaak in adem genoemd met Ribera del Duero. En dat is eigenlijk wel gek, grote wijn in Ribera genoeg maar in Toro dat nog niet echt het geval. Zowel Olivier Rivière als Manuel Cantalapiedra maken hier een ‘negocé’ wijn van gekochte druiven uit deze regio. Toro ligt wat lager en is beduidend warmer dan bijvoorbeeld Ribera del Duero en geeft regelmatig alcoholische warme wijnen door eikenhout gedomineerd. 

    Het pad van Alvar de Dios loopt via de familie wijngaarden Toro naar een paar rebellen in Gredos en nu weer helemaal terug in Toro. Alvar sluit zich aan bij Dani en Fer van Commando G (Dani Landi & Marañones. Aan de hand van deze twee Grenache grootheden in Gredos leert Alvar precies wat je nodig hebt om briljante artisanale wijnen te maken mediterrane druivenrassen van oude vergeten wijngaarden. 

    Vanaf 2008 begint hij met het kopen van wijngaarden rondom zijn geboortedorp El Pego in Toro. Het is een perceel van 3ha op 710 meter hoogte uit 1919. Het terroir van zand zorgt er voor de Phylloxera geen voet aan de grond krijgt en alle onderstammen zijn authentiek. Alvar start in dit perceel met de rode wijn 'Aciano', een tribute aan zijn opa!  Met het ontstaan van de DO Arribes del Duero in 2007 gaat Alvar op zoek in deze steile vallei met granieten terroirs naar bijzondere percelen. Hier komen inmiddels de wijnen Vagüera, Camino de los Arrieros en Yavallo vandaan. Allen zijn fieldblends van zeer oude stokken die gemixed aangeplant staan zoals dat vroeger altijd gebeurde. Alvar heet inmiddels de volgende druivenrassen geïdentificeerd in de wijngaarden van Arribes del Duero: Doña Blanca, Albillo Rojo, Albillo Real, Albillo Negro, Albillo Castellano, Moscatel de Grano Menudo, Muscat de Alexandria, Moscatel Rojo, Godello, Verdejo, Palomino Fino & Malvasia voor wit en Bastardo, Rufete, Tincadeira Preta en Mencia voor rood. 

    Tio Uco maakt hij van drie biologische percelen in het noorden van Toro. Qua fermentatie verloochent Alvar zijn connectie met Gredos niet! Het rood is puur, verkwikkend, elegant, vol en met een fijne zachte finale! De wijnen van Tempranillo zijn voller natuurlijk qua profiel. Het wit is is zeldzaam en eigenwijs (denk aan Fontanasanta) en spannend! We zijn zeer enthousiast over de wijnen van Alvar. De portfolio met Spanje is al zeer goed gevuld maar dit is was wat ons betreft echt een hele sterke aanvulling!