Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-19/attis-bodegas-y-vinedos-salnes-rias-baixas
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Robustiano Fariña 

    WINEMaker

    Robustiano Fariña 

    region

    Salnés - Rías Baixas - Galicië 

    Vineyard holding

    25 ha of which half in Pergola and half in Guyot trained vines  

    Soil types

    Sandy, granite and calcarious 

    varieties

    80% Albariño, Caiño Blanco, Loureiro for the whites, Sousón, Espadeiro & Pedral for the reds 

    Fermentation

    All wines ferments on stainless steel tank, whites on the lee and the reds with parts of whole cluster

    Aging

    Whites stainless steel tank on the lee, some parts in older oak. The reds in concrete or older oak. The Attis Mar ages for 6 months at 12 meters depth in the Atlantic Ocean. 

    fARming

    Ecological with organic influence

    visit website

    Attis


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Mijn zoektocht naar een echte Albariño van de Spaanse westkust, en dan het liefst ook nog nabij de stad Vigo, werpt op de Prowein 2015 in Düsseldorf eindelijk zijn vruchten af. Toevallig kwam ik Robustiano Fariña tegen in de stand van een Duitse importeur genaamd Vinaturel. Deze Duitse importeur heeft vrijwel exact dezelfde smaak als dat ik heb getuige de aanwezigheid van bekende producenten als Alfredo Arribas, Matthieu Barret, JM Stephan en Marco de Bartoli. Wat mij betreft dus een prachtige plek op deze immense wijnbeurs.

    Wijnbouw in de D.O. Rías Baixas is al eeuwenoud, de pergola geleide Albariño stokken langs de kust vormen een fraai beeld van deze regio. Rías Baixas is verdeeld in vijf subzones. De regio Val do Salnés, waar Attis is gevestigd, kan qua klimaat gezien worden als de beste en is met de aanwezigheid van veel oude stokken zeer interessant voor gastronomische wijnen. Hand in hand met het toerisme is de populariteit van deze schitterende kustregio sterk toegenomen. De grond is mede hierdoor ontzettend duur geworden en de wijngaarden zijn vaak versnipperd met meerdere eigenaren als gevolg. De prijs voor een kilo Albariño druiven kan hier in de goede aardig oplopen. Kwaliteitswijn maken is dus duur en zeer bewerkelijk en de Albariño stokken zijn van nature erg gevoelig voor hoge opbrengsten en dat wil je niet voor kwaliteitswijnbouw. Druiven kopen is dus geen optie, als je de Albariño niet goed in de gaten houdt dan kan het wel eens leiden tot enorme oogsten en tegelijkertijd zeer matige, zure en schrale most. Daarnaast geeft het vochtige klimaat af en toe de nodige problemen, voornamelijk om schimmel uit de wijngaarden weg te houden. Robustiano en zijn familie kiezen voor een natuurlijke aanpak. Waar nodig sturen ze bij, maar ze proberen de wijngaard zoveel mogelijk te respecteren.

    Sinds 2012 werken ze in het dorpje Meaño vanuit hun gloednieuwe wijnkelder die van alle gemakken is voorzien. Nieuwe RVS-vaten die temperatuur gecontroleerd werken en een pneumatische pers die het mooie sap uit de druiven perst. In de kelder wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht. Met andere woorden, er komt geen pomp aan te pas. Dit bevordert de kwaliteit van de most. Noemenswaardig is tenslotte dat ze gestart zijn met een bijzonder experiment. De familie Fariña heeft vierhonderd flessen Albariño in een stalen kooi op de bodem van de nabijgelegen Atlantische oceaan gestald voor een periode van zes maanden. Van deze unieke Albariño Attis Mar zijn jaarlijks maar 36 flessen in Nederland!