Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-19/coto-de-gomariz-ribeiro
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Ricardo Carreiro

    WINEMaker

    Jean-François Hébrard

    region

    Ribeiro

    Vineyard holding

    27 ha

    Soil types

    Granito and Xistos

    varieties

    Treixadura 55%, 10% Loureiro, Godello and Albariño. For the reds mainly Sousón, Ferrol Mencia, & Brancellao

    Fermentation

    Stainless steel for the whites, big oak for the reds

    Aging

    Oak for the reds, whites kept on stainless steel sur lee except for the Finca and Godello wines.

    fARming

    Organic and biodynamic influence

    visit website

    Gomariz


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Een vakantie in 2010 langs de prachtige kust van Galicië leerde me de lokale wijnen pas echt goed kennen. Want er is veel meer dan alleen Albariño uit de gebieden O’Rosal of Salnés. De wijnkaart van Culler de Pau** op het schiereiland O’Grove bracht me een aantal fraaie wijnen uit het binnenland (Ribeiro, Ribera Sacra & Bierzo) in het glas. Zo ook de Cuvée Caco 2007 van Coto de Gomariz. Het was een mooi begin van een fijne samenwerking met deze gedreven en bevlogen wijnmakers.

    Volgens de geschreven geschiedenis wordt er al sinds de 12e eeuw wijn gemaakt in het klooster van Gomariz. In 1979 neemt de familie Alvares Serrano samen met hun zoon Ricardo Carreiro en Xosé Lois Sebio de beslissing om de 27 ha grond klaar te maken voor kwaliteitswijnbouw. In 2009 sluit Inma Pazos zich aan bij het bedrijf, zij is verantwoordelijk voor de marketing en export.

    De wijngaarden van Coto de Gomariz zijn gelegen in Leiro, een gemeente in de Spaanse provincie Ourense in de regio Galicië. Het bevindt zich in een werkelijk schitterende vallei die is ontstaan door de rivier de Avia die er dwars doorheen stroomt. De wijnmakerij bezit als gezegd momenteel 27 ha grond, verspreid over verschillende heuvels. De wijnen zijn het resultaat van een unieke combinatie van het Atlantische klimaat; relatief lage niveaus van regenval en de zon die urenlang schijnt. Daarnaast is er een groot verschil tussen de temperaturen die overdag heersen en de temperaturen van ‘s nachts. Tenslotte is er in de bodem sprake van een ongebruikelijke combinatie van graniet en xisto (een vrij bijzonder soort leisteen). Voor zowel de rode als de witte wijn die hier geproduceerd worden, concentreert men zich op autochtone druivenrassen.

    Coto de Gomariz wordt alom beschouwd als één van de meest moderne en geavanceerde bodega’s van Galicië. Men kijkt zowel naar de beschikbare faciliteiten als naar de geproduceerde wijnen. Dat laatste wordt nog maar eens bevestigd door de hoeveelheid prijzen die het wijnhuis jaarlijks weer binnensleept. Gebaseerd op de jaarlijkse verkiezingen die georganiseerd worden door ‘la Asocación de Sumilleres de Galicia’ (de vereniging van sommeliers van Galicië), is Coto de Gomariz de meest gelauwerde wijnmakerij van de afgelopen vijf jaar. Deze titel verkrijgen op basis van de mening van collega’s (en tevens concurrenten) zegt nogal wat, en dat komt zeker tot uiting in de smaak van de wijn!

    Sinds 2023 is Xosé Sebio zijn eigen weg gegaan en worden Imna en Miguel nu geholpen door wijnmaker/oenoloog Jean-François Hébrard, die we kennen van Attis

    Video