Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-26/isaac-cantalapiedra-castilla-y-leon
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    OWNER

    Isaac Cantalapiedra

    WINEMaker

    Manuel Cantalapiedra

    region

    La Seca – Castilla y León - Rueda

    Vineyard holding

    24 ha 

    Soil types

    Pebbles, clay, sand, lower layers of limestone, silica sand in older vineyards 

    varieties

    97.5% Verdejo –  rest Tinto de Toro

    Fermentation

    Natural yeast – fermentation at 18-20 degreed – 20-25 days – no sulphites until bottling – 10-60 mg/l sulphite for white – 10-35 mg/l sulphite for red

    Aging

    Stainless steel – French oak – 10% new – 225-600 litres 

    fARming

    Organic certified with biodynamic influence 

    visit website

    Cantalapiedra


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Het verhaal begint met een telefoontje uit Spanje van Manuel Cantalapiedra in november 2016, met de vraag of hij twee proefflessen mag opsturen naar Nederland. Normaal gesproken ben ik hierin meestal wat terughoudend, maar Manuel wist me te vertellen dat hij tijdens zijn opleiding in aanraking was gekomen met een aantal van mijn producenten als Olivier Riviere (Rioja) en Dani Landi (Gredos) en overtuigd was dat ik de juiste importeur in Nederland voor hem was. Manuel vertelde dat zijn familie al meer dan 50 jaar wijngaarden bezit en dat hij wijn maakt van biologische druiven die hij later plukt, op zoek naar rijpheid en vervolgens vergist op eikenhout.

    De wijngaarden liggen in La Seca en dat ligt ten noorden van Madrid. Het terroir in La Seca bestaat voornamelijk uit klei en stenen, terwijl de meeste Verdejo’s in Rueda van zanderige bodems komen. Daar zijn de wijnen veel aromatischer en hebben ze frissere zuren. Wat daarnaast een belangrijk verschil is, is dat La Seca op 750 meter hoogte ligt. De hoge ligging geeft een flink verschil tussen dag- en nachttemperatuur,  wat het groeiseizoen verlengd en dat geeft een aromatische boost aan de druiven.

    De Cantalapiedra’s bezitten 20 ha grond met biologische druiven en maken met de oogst van 2004 hun debuut als wijnmaker. De grootvader van Isaac plantte in 1949 op zijn 15e voor het eerst druivenstokken. De druiven werden tot 2013 verkocht aan collega wijnmakers in de regio, maar Manuel wilde graag zelf van de druiven wijn maken, en met succes! Zijn eerste oogst in 2014 was direct een voltreffer!! Inmiddels is er een serie prachtige wijnen waaronder een paar Majuelo's (single vineyards) als Chivitero en La Otea; deze is van 150 jaar oude stokken gemaakt. Met de Lirondo zet hij een heerlijke vriendelijke naturel wijn neer en met zijn rode Toro maakt hij indruk, wat een complexe volle rode wijn.