Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-19/fedellos-do-couto-peixes-ribeira-sacra-ribeiro
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Luis Taboada

  WINEMaker

  Curro Barreño & Jesús Olivares

  region

  Galicia 

  Vineyard holding

  5.5 hectares in Ribeira Sacra + 4 ha Peixes in Ribeiro

  altitude

  350m - 850m

  Soil types

  Ribeia Sacra: decomposed granite and schist soils
  Ribeiro: granite

  varieties

  Ribiera Sacra wines: Mencia, Merenzao, Caiño, Mouratón, Godello, Doña Blanca, Albariño, Treixadura, Lado & Torrentés 
  Ribeiro wines: Sousón, Mouratón, Mencía, Garnacha Tintorera , Grao Negro, Doña Blanco & Godello

  Fermentation

  Whole cluster, indigenous yeast co-fermentation in open-topped plastic and stainless steel tanks, pigeage, long, gentle macerations

  Aging

  Aging in neutral French oak barrels, mostly 500L demi-muids

  fARming

  Organic influence

  visit website

  Fedellos


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Een producent die we al langer in het vizier hadden maar tijdens de tasting 'Vinaterros' tasting in maart 2020 in London defintief overtuigde! Curro en Jesús starten samen in 2013 met hun Fedellos do Couto project samen met Luis Toboada. Hij bezit het familie huis (do Couto) als vierde generatie. De bijbehorende wijngaarden werden wel bewerkt, maar wijn wordt er niet gemaakt, de druiven worden verkocht. Het is de start van een bijzonder avontuur dat zeven oogsten later zijn vruchten af begint te werpen. Ribeira Sacra is nog minder bekende verborgen parel in het Spaanse wijnlandschap. Langzaam krijgt de streek onder leiding van Guimaro, Envinate en nu ook Fedellos do Couto erkenning. De streek kent een fenomenaal natuurlijk landschap van scherpe kliffen, kleine riviertjes, massale rotspartijen, lijsteen (Xistos) en ongerepte natuur. Wijnmaken gebeurt hier van wijngaarden die gemixed zijn aanplant, zowel wit als blauwe druiven kris-kras door elkaar, soms wel meer dan 8 tot 9 rassen in één wijngaard. De wijngaarden van Fedellos liggen aan de Bibei rivier in een kleine vallei waar het terroir voornamelijk van graniet is. Aan de Sil rivier tref je meer lijsteen aan. Enige faam krijgen de mannen inmiddels voor hun Bastarda wijn. Een puur lichte rode wijn gemaakt van de lokale druif die verwant is aan Trousseau (Jura) en inmiddels meer en meer wordt aangeplant in deze regio. 

  Als het project loopt steekt Jesus de rivier (Avia) over en gaat op zoek in de Ribeiro regio. Het verhaal gaat dat buiten de D.O op een afgelgen hoek van het gebied zeer oude wijngaarden liggen die verlaten zijn. Rond het dorpje Viana do Bolo op de rand met Valdeorras vind hij deze plots. De wijngaarden liggen op 650-850 meter, veel hoger vind je ze niet in Galicië. Het lastige van deze hoogte is dat druiven lastig rijp worden en veel wijngaarden zijn inmiddels verlaten. Jesús en Curro proeven een wijn van een lokale wijnboer en zijn onder de indruk van de complexiteit van de wijn. Ze besluiten te starten met Peixes, een nieuw project. In totaal beslaat het project 8 ha maar de rendemten zijn extreem laag en er zijn maar liefst 22 verschillende percelen. Net als in Ribeira Sacra zijn de druiven Mencía, Mouraton, Grao Negro, Garnacha Tintorera, Bastardo and Sousón (in de hoofdrol vaak). Maar hier vinden we tussen de blauwe druivenstokken ook 10-15% van de witte rassen als Godello, Doña Blanca, Colgadeira en Palomino gemixed aangeplant. Hier alleen geen lijstenen terrassen maar graniet arme bodems.

  In de kelder werken de heren zo puur mogelijk. Vergisten gaat langzaam en het liefst zonder enig vorm van kneusen en minimale pigeage en pump-overs. Sulfiet alleen op het einde en de wijnen gaan op fles zonder filtering en klaring. De eerste wijnen komen op de Nederlandse markt en het is gelijk spot-on!  Heerlijke pure wijnen maar wel met karakter, met naturel trekjes en echt onzettend goed in balans!

  Video