Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-19/gutierrez-de-la-vega-javea
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd

    Gutiérrez de la Vega - Javea 

    “Gutiérrez de la Vega is possibly the finest sweet wine producer in Spain. They are based in Jávea, in the heart of Alicante, but they left the appellation of origin after some disagreement on the style of the Fondillón wines. So, they cannot use the word Fondillón or even Alicante on their labels.”

    Luis Gutiérrez

    OWNER

    Felipe Gutiérrez de la Vega

    WINEMaker

    Violeta Gutiérrez de la Vega

    region

    Javea - Alicante 

    Vineyard holding

    10 ha - 2 plots 'La Salinas' for the Monastrell and 'Marina Alta' for Moscatel

    altitude

    700 meter 

    Soil types

    Iron Clay and Chalk in the terrace sites 

    varieties

    Moscatel Romana, Monastrell & Giro (Grenache)

    Fermentation

    Dulces Blanco: Ferment in stainless steel tank for 6 months than to stop the fermentation we will use a distillation of grapes. Dulces Tinto ferments in a open wooden tank with the whole berries. 

    Aging

    Oak barrels 

    fARming

    Organic influence

    visit website

    Gutiérrez de la Vega


    Deze pagina printen

    #/pagina
     

    Een bijzonder verhaal uit Alicante. Volgens Felipé Gutierrez de la Vega was Alicante ooit het toonaangevende gebied als het gaat om zoete wijnen (Fondillón) in Europa (omstreeks 1850). Volgens Felipé waren dit onversterkte wijnen met natuurlijk alcohol van richting de 15%. Hij komt niet helemaal op één lijn met de Alicante D.O en besluit in 2010 in samenspraak met zijn dochter Violetta de D.O te verlaten. Violetta is Frankrijk getraind en besluit in de laatste jaren de gisting niet te onderbreken door het gebruik van sulfiet maar door de wijnen licht te versterken met alcohol.

    De droge zomers van de afgelopen jaren zorgen voor een verlies in oogstvolume van wel 25%. Alle druiven worden hier (Monastrell en Moscatell) overrijp geplukt zodat ze aan de druivenstokken in kunnen drogen, een risico dat in droge jaren tot extreem kleine oogsten kan leiden. De wijngaarden liggen bij Parcent. Een deel landinwaarts (Sierra de Salinas voor Monastrell) en een deel redelijk in de buurt van de zon overgoten kust (La Marina Alta voor Moscatel) van Alicanté. Deze zon is hard nodig om de Moscatell en Monastrell druiven aan zo'n het extreem hoge suikergehalte te krijgen zonder dat er schimmels optreden wat bij natuurlijk indroging een groot risico kan zijn.

    Het koningshuis van Spanje is hier vaste klant, en ook voor het trouwfeest van Kroonprins Felipe met Doña Letizia in 2005 werd wijn van deze bodega gekozen! Een fraaie toevoeging in ons portfolio van deze pure zoete wijnen met een prachtige historie.

    Stukje historie over de Fondillon wijnen 

    Which brings us to their work with Fondillón, Alicante’s most traditional wine that was once shipped and traded alongside Porto, Jerez, and Madeira, and which the Gutiérrez de la Vega family are responsible for reviving "production" in their region. According to Felipe, the traditional Fondillón is not a dry rancio wine in the style of an Oloroso, but a noble sweet red wine with slightly rough edges and an almost dense yet fresh texture. He works off documents that date back to the 19th century and follows these artisanal methods: Late-harvested Monastrell grapes which are left to dry in the vine until they become raisins, are foot-trodden 100% whole cluster and fermented slowly in open-top barrels with fermentation stopping naturally, leaving a high content of residual sugar and a natural alcohol level of around 16%; Aging is in solera casks for a minimum of 10 years with topping-off of newer vintages when needed. With about 750kg of grapes needed to produce 260 liters of finished wine, it’s amazing that this time and labor-intensive tradition is still practiced. Clearly the results are worth the effort, as these wines are nothing short of brilliant and show the truly authentic approach that Gutiérrez de la Vega has brought to fine winemaking in Alicante. - Jose Pastor Selections