Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-19/jose-gil-rioja
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  José Gil - Rioja

  “José Gil is an exciting new name in Rioja and seems to be leading a group of young growers in the village of San Vicente de la Sonsierra. He ages his wines in a natural cave in the village, something quite common there, and he looks for freshness, finesse and elegance in his wines, trying to show the purest expression of his vineyards. Everything is very hands-on, from the work in the vineyards to the sales.
  A new name to follow.”

  Luis Gutiérrez - Robert Parker

  OWNER

  José & Vicky Gil

  WINEMaker

  José Gil

  region

  Rioja - San Vicente de la Sonsierra

  Vineyard holding

  5 ha

  Soil types

  Clay, Limestone, Red Clay, Granite, Gravel

  varieties

  Tempranillo, Garnacha Tinto, Garnacha Blanca, Viura 

  Fermentation

  Hand harvested, partially destemmed, natural yeast fermentation in stainless steel and open-topped barrels

  Aging

  10 months in 500l and 300l French oak, new and used 

  fARming

  Organic influence


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  José Gil en zijn vrouw Vicky behoren tot een zeldzame groep wijnmakers die zich op jonge leeftijd 100% toewijden aan hun wijngaarden en de wijnen. In een korte tijd maken ze naam en faam in de wijnwereld. Samen runnen ze zo'n 5 hectare aan wijngaarden in Rioja Alavesa. Alle wijngaarden liggen rondom het "grand cru" dorp San Vicente de la Sonsierra. En dat komt bekend voor want onze producenten Olivier Rivière en Abel en Maîte Mendoza hebben hier ook wijngaarden liggen. Hele kleine percelen en heel erg oude percelen daar waar vooral de focus ligt van José en Vicky. Wij zijn onder de indruk!

  José groeit op in San Vicente de la Sonsierra waar zijn familie al generaties langs druiven teelt en wijn maakt. Zijn grootvader, vader en oom zijn eigenaar van Bodegas Olmaza. 
  Het is de stijl die voor het moderne Rioja overheerste die José het meest aantrekt. Een vrij 'naakte', open en eerlijke expressie van Rioja wijnen. José is dan ook in het bijzonder geinteresseerd en gefocust op de wijngaard. Het project begint met twee percelen met wijnstokken en een oude kelder aan de rand van San Vicente in 2011. De eerste jaargang was 2013 maar zo rond 2016 ontdekt hij hoe zijn wijngaarden het beste tot hun recht komen in de kelder en in de wijnen. In 2017 vergezeld Vicky Fernández José om samen aan de productie te werken die nu rond de 6500 flessen ligt. Er zijn een aantal wijngaarden bijgekocht en een kleine winery in Briones waar de wijnen worden gemaakt voordat ze naar San Vicente worden gebracht voor de rijping in vaten. Op dit moment hebben ze 5 hectare aan wijnstokken rondom San Vicente, Labastida en Briones. Alles word met de hand gedaan en is volledig bio maar niet gecertificeerd. 

  In 2021 roept wijnjournalist Tim Atkim MW José en Vicky uit tot "Young Winemaker of the Year” in zijn speciale Rioja Report. Ze maken wijnen op basis van single vineyards en één Vino de Pueblo (village wijn). Hier vind je een echte artisanale vigneron tussen de massa wijnen van Rioja.
  We proefde van José en Vicky twee samples en waren direct onder de indruk. Diepe pure smaken, veel finesse maar onmiskenbaar Rioja. Tempranillo op zijn best in een blend met klein percentages Garnacha en een deel witte druiven als Viura, Garnacha Blanca en Palomino Fino. De volumes zijn piepklein voor deze grote wijnen. Een naam om in de gaten te houden!