Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-19/olivier-riviere-rioja-arlanza
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Olivier Riviere

  WINEMaker

  Olivier Riviere

  region

  Rioja - Arlanza 

  Vineyard holding

  25 ha 

  Soil types

  Clay, Limestone, Red Clay, Sandstone, Alluvial, and Gravel

  varieties

  Tempranillo – Garnacha – Graciano – Mazuelo – Viura – Garnacha Blanca

  Fermentation

  Fermentation with indigenous yeasts 

  Aging

  Stainless steel and old French oak 

  fARming

  Organic influence

  visit website

  http://www.olivier-riviere.com


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Olivier is van origine een Fransman die na stages bij Domaine Leroy (Bourogne) en Elian de Ross (Marmande) in contact komt met Telmo Rodriguez. Hij mag er stage gaan lopen. Telmo wordt gezien als één van de beste wijnmakers van Spanje en zijn familie bezit het prachtige domein Remulluri in Rioja. Verder is hij met zijn eigen bedrijf verantwoordelijk voor een paar verschrikkelijk mooie wijnen uit andere delen van Spanje waar hij nauw samenwerkt met de lokale wijnboeren.

  Vanaf 2006 begint Olivier met het maken van zijn eerste wijn. Hij pacht een aantal percelen van bijzondere kwaliteit in Rioja Alavesa en laat zijn bedrijf voorzichtig doorgroeien naar de huidige 11 hectare. In La Rioja vinden we naast de dominante Garnacha druif ook wat Graciano, Mazuelo (Carignan) en voor de witte wijn Viura (Macabeo). In 2008 valt zijn oog op een paar percelen in de gloednieuwe D.O Arlanza, gelegen tussen Ribera del Duero en Rioja. De wijngaarden liggen hier op 750-1050 meter hoogte met zeer oude stokken Tempranillo en een kleine hoeveelheid Garnacha Tinto en Albillo Blanco.

  Olivier volgt het idee van Telmo en laat het klassieke rijpingssysteem los (lees Crianza, Reserva etc..) en vinifeert zijn wijnen naar stijl van de wijngaard/dorp, zoals in de Franse Bourgogne. De plek waar Olivier mede het vak geleerd heeft. Helaas is het in La Rioja door bureaucratische regelgeving niet toegestaan de herkomst (dorp/wijngaard) van de wijn op het etiket te vermelden. Dit zorgt op het moment voor veel discussie binnen het gebied. Er zijn producenten die overwegen uit D.O. Rioja te stappen.

  De tour naar de Loire in februari 2015 kreeg een prachtige Spaanse finale in de kelders van Cave Ackermann tijdens La Dive. Ik had al een paar keer geprobeerd contact te krijgen met Olivier, maar de e-mail werd niet beantwoord en ook de telefoon werd niet opgenomen. Toen ik de line-up van La Dive onder ogen kreeg, was de aanwezigheid van Rivière Vinos een mooie gelegenheid om te gaan. Olivier maakt een aantal indrukweekkende wijnen die afkomstig zijn van kleine percelen, in voornamelijk La Rioja Alavesa en Rioja Alto. Daarnaast is hij actief, buiten La Rioja, in streken als Arlanza en Arribes. De witte wijnen zijn rijp, smeuïg, krachtig en Bourgondisch. De rode wijnen zijn energiek, verfijnd, juicy, vervuld van zachte tannine en hebben lage alcoholvolumes. Samengevat zijn het stoere biodynamische wijnen, terroir getypeerd! The real la Rioja is back!