Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-19/portal-del-priorat-by-alfredo-arribas-priorat-montsant
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Alfredo Arribas 

  WINEMaker

  Alfredo Arribas

  region

  Priorat and Montsant 

  Vineyard holding

  Priorat: Finca 22 ha + 8 ha rented  - Montsant: Trossos 9ha - Gritella 8ha - Sant Joan de Codolar 6ha  

  Soil types

  Priorat: Finca llicorella-slate - Montsant: Trossos sand and granite for the whites and red clay for the reds  - Gritella lliorella-slate - Sant Joan de Codolar chalk 

  varieties

  Priorat: Finca Carignan, Syrah - Montsant: Grenache White, Gris & Red & Carignan  - Gritella: Carignan, Grenache Gris and mixed Vineyards White Grapes such as Xarel.Lo, Macabeo & Vermentino - Sant Joan De Codolar Red Grenache 

  Fermentation

  Whites: whole bunch press, steeltank, no malo - Orange whole bunches in anfora for 2-4 weeks - Reds: cold soaked and gentle skin maceration on concrete vats 

  Aging

  Whites: Trossos on barrels, 25% new - Orange: anfora - Reds: fresh wines on concrete, the powerful reds in 600 litre barrels, 25-50% new oak 

  fARming

  Organic (in conversion) with biodynamic influence  

  visit website

  https://portaldelpriorat.com/


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Van huis uit is Alfredo een gevestigd en gekend architect uit Barcelona met een enorme passie voor wijn. In 2001 maakt hij zijn droom waar en koopt hij in Priorat 'Portal del Priorat' aan. Een enorm landgoed van 40 ha dat na een flinke restauratie en het nieuw aanplanten van de wijngaarden helemaal klaar is voor de toekomst. Het domein is gelegen tussen de dorpen El Lloar, El Molar en Bellmunt del Priorat. Samen met Ricardo Rofes, een voormalig wijnmaker van Alvaro Palacios, maakt Alfredo in 2007 zijn eerste wijn. Portal del Priorat ligt in het klassieke stuk van Priorat. Een warm klimaat, llicorella bodems (lijsteen) en elk jaar plant Alfredo met zijn team een nieuw wijngaard aan. Voornamelijk Syrah, Carignan en Garnacha presteren uitstekend op de warme Llicorella bodems. Het pronkstuk is de befaamde Clos de Portal, aangeplant in 1911 met Carignan. In 2016 is de wijnkelder verder uitgebreid en helemaal af, prachtig verstopt in een heuvel en volledig gemaakt van natuurlijke materialen. In de kelder vinden we amfora’s, staaltanks, betonnen fermenters en cementen eieren; a modern cellar!

  De keuze voor bio-dynamisch telen is voor Alfredo een ‘gewone’ zaak, respecteer de natuur en probeer deze door natuurlijke preparaten beter te laten presteren. De zeer oude stokken zijn van unieke kwaliteit en als deze ‘overlijden’ vult Alfredo de lege plaats met een twijg van de naast gelegen stok. Deze techniek wordt ook wel ‘Selection Massale’ genoemd. Een twijg gaat onder grond door en komt een meter verder weer omhoog, en na een aantal jaar knipt hij deze los en zo maakt hij van 1 onderstam 2 stokken. Zo behoudt het de unieke DNA van de kloon in zijn wijngaard. Alfredo beschouwt het als de belangrijkste factor voor de harmonie die zo kenmerkend is voor zijn wijnen. In de wijnkelder worden alle percelen apart gevinifeerd met zo min mogelijk interventie van de mens. De wijnen worden na rijping ongefilterd en met een minimale hoeveelheid zwavel gebotteld.

  In 2005 als de Clos des Portal nog in opstart is, is Alfredo in de regio druk bezig met verkennen van nieuwe wijngaarden met exceptionele kwaliteit. Hij ontdekt in het Naturel Parc of Montsant een aantal zeer interessante plekken met ‘vergeten’ en verwaarloosde wijngaarden.

  De eerste plek is ten noorden van Cornudella del Montsant op 750 meter hoogte, en ligt voor het klooster de ‘Ermita’ van ‘San Joan de Codolar’. Er liggen een aantal zeer oude percelen (70 jaar+) op stenige terrassen met veel kalk in de bodem. Volgens Alfredo komt hier de beste Carignan van het noorden vandaan. Hij gebruikt deze kleine wijngaard voor zijn Vins Nus (naked wines aldus Alfredo) wijn SiurAlta Antic. Misschien wel de mooiste wijngaard waar ik tot op heden geweest ben. Wat een zinderend energiek schouwspel in de bergen van het Naturel Parc.

  De tweede en derde plek liggen gecombineerd in Siurana & Gritella. We gaan hier echter nog een stuk verder omhoog, tot wel 1000 meter hoogte. Alfredo laat me de bodem van Gritella zien tijdens het bezoek in 2017, ook wel ‘the Priorat of the north’ genoemd. We zien de stukken zwarte lijsteen die dwars door de bergen omhoog schieten en de weg ernaartoe bijna onmogelijk maken. Je schudt letterlijk door elkaar in de auto. Hier gaat Alfredo volledig voor Garnaxta Negre, de koele ligging geeft de druif zijn zuren die het zo hard nodig heeft om de energie in de wijn te houden. Er is hier in totaal negen ha die de afgelopen jaren grondig zijn gerenoveerd en op sommige stukken opnieuw zijn beplant met Garnaxta Negre en met wat Gris en Blanc. De wijngaarden zijn aangelegd in een amfitheater-vorm tegen de heuvels op. Er is geen plek om met tractoren te rijden omdat het te steil is. Er wordt daarom gewerkt met een muilezel, die op deze plekken zeer goed uit de voeten kan.

  Alfredo heeft een wijngaard aangeplant met Vermentino, Pinot Noir, Chardonnay, Viognier en Albariño waarvan de laatste zelfs erg goed presteert op llicorella rond 900 meter hoogte. ‘Gritella is the future of our white wines‘ vertelt Alfredo. Nu is het wachten op de eerste witte blend van ‘Gritella’ met Garnaxta Blanc & Gris, Albariño, Vermentino en misschien wel Chardonnay of Viognier. Volgend jaar gaan alle wijngaarden in het noorden gecertificeerd worden door biologisch-dynamisch keurmerk Demeter. De wijn uit het noorden van de regio maakt Alfredo zo puur mogelijk. Totaal anders dan de Trossos range en de Finca Portal. 

  Video