Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/winemakers/spanje-19/recaredo-penedes
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  OWNER

  Familia Mata Moliner since 1924

  WINEMaker

  Ton and the members of the Mata familia

  region

  Catalunya - Penedès 

  Vineyard holding

  50+ ha 

  Soil types

  Chalk and red clay 

  varieties

  Mainly Xarel.lo and Macabeo with some Parellada, Chardonnay, Monastrell and Grenache 

  Fermentation

  The juice for the sparkling wines ferment on steeltank and parts in 500L+ barrel 

  Aging

  Sur latte at least 48 months with naturel corks and a riddeling of bottles each 14 months, the bottles are hand disgorged after fermenation due the family tradition 

  fARming

  Biodynamic certified - Demeter  

  visit website

  http://www.recaredo.com/


  Deze pagina printen

  #/pagina
   

  Een diner in Barcelona bij Bar Mut met een waanzinnige fles cava (Turó d’en Mota 2001) bracht mij de volgende ochtend bij de Familie Mata van Recaredo Cava. Een belletje was voldoende om met open armen ontvangen te worden bij deze bijzondere familie die sinds 1924 hoogwaardige cava’s maakt. Hun landgoed is gesitueerd in het Grand Cru gebied voor Spaanse cava's: Sant Sadurní d’Anoia. Op dit moment zijn de derde, vierde en vijfde generatie actief binnen het bedrijf en vervaardigen ze nog steeds cava van een zeer hoge kwaliteit.

  Sinds 2006 worden alle 50 ha van hun wijngaarden bewerkt volgens de regulering van Dementer. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement dan worden ze verplaatst naar pupitres waar ze met de hand gedraaid worden, zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.

  Bij Recaredo worden alle 300.000 flessen die de bodega jaarlijks verlaten, zonder het bevriezen van de hals, met de hand gedrogeerd. Het resultaat is een werkelijk schitterende range met hoogwaardig mousserende wijnen die een plek verdienen in de Nederlandse top van de gastronomie. De kwaliteit is vergelijkbaar met de champagnes die wij importeren en past helemaal bij ons!

  Video